Hopp til innhold

Ble tatt av skred i 2007 - overlevde

Thomas Bjerke Hilde fra Stange i Hedmark skulle kjøre ski sammen med kamerater i Storekjostind i Lyngen da de en lørdag i 2007 ble tatt av et snøskred.

Thomas Hilde

Thomas Bjerke Hilde overlevde et skred i Lyngen i Troms i 2007. Mandagens skred får ham til å tenke tilbake på sin egen opplevelse.

Foto: Torill Ustad Stav

Thomas Bjerke Hilde kom seg ut av skredet på egen hånd, mens de tre andre måtte graves frem. I tillegg ble to andre personer også skadd i skredet.

Seks ble sendt til sykehuset i Tromsø.

– Når jeg ser det skredet som gikk i går, så tenker jeg tilbake på egne erfaringer og hva det innebærer å komme ut for en slik hendelse. Og jeg tenkte på de sekundene jeg var under der, og kameratene som vi måtte gravd opp, sier Hilde i dag.

– En mektig snøsky som eksploderte

pasientankomst UNN - ras i lyngen

Her ankom en av personene som ble tatt av raset i Lyngen Universitetssykehuset i Nord-Norge i 2007.

Foto: Kent Are Bongo

Han var på vei opp på Storekjotinn i Lyngen og skulle runde rundt en fjellknaus og hørte rop og drønn opp i fjellet.

– Vi så en mektig snøsky som eksploderte ut over kanten, og jeg rakk ikke å reagerer. Jeg tenkte at på at på en fin dag med sol, så kan det ikke være virkelig. Men så står man der plutselig å lurer på hva man skal gjøre, men en rekker ingenting på de få sekundene, sier han.

Ble ført 300 meter ned fjellet

Hilde forteller at det er vanskelig å beskrive hvordan det var å bli tatt av skredet.

– Det kan vel kanskje sammenlignes med å bli påkjørt av en stor bil, og så bli løftet og kastet nedover fjellet – uten noen kontroll på verken armer eller bein.

Hilde ble ført cirka 300–400 meter nedover fjellsiden.

– Det tok vel kanskje 20 sekunder, så det sier noe om farten. Merkelig nok havnet jeg oppå selve raset. Jeg forstod ikke hvordan det kunne gå an.

Måtte grave opp kamerater

Med det første trodde Hilde at han kom uskadd fra det hele, men ble først seinere oppmerksom på et ryggbrudd

Hilde måtte selv grave opp sine nærmeste kamerater.

– Han nærmeste ropte jeg på og han var like ved. Tredjemann fikk vi ikke svar fra, så han forstod vi at lå under snøen, og måtte grave ham fram.

Alle overlevde denne lørdagen i 2007.

Hilde forteller at iveren etter å dra ut på tur ikke er så stor ennå.

– Man får en psykisk smell og det tar tid å bearbeide. Selve prosessen med å komme seg ut på tur er ganske lang, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark