Hopp til innhold

Umulig å finne dagmammaer

Barn født etter 1. september har ikke rett til barnehageplass. Dermed leter foreldre over hele landet etter dagmammaer, men det er ikke lett.

Ny barnehagelov

Kun barn født før 1. september har krav på barnehageplass det første året. Det gir mange familier problemer.

Foto: Helge Aarrestad / NRK

– Vi burde ha tenkt på det, og heller krøpet til køys i november/desember så vi hadde fått gutten på sommeren. Da hadde han fått barnehageplass da han var ett år gammel, sier småbarnspappa Ove Johansen.

Han har akkurat vært på ettårskontroll med sønnen i Tromsø, som har fått sprøyte i begge lår.

Det får han til ved å avspasere på andre dagen fra jobb. Permisjonen hans gikk nemlig ut mandag, og han skulle vært tilbake på jobb.

Umulig å oppdrive

Over hele landet fortviler småbarnsforeldre over en vanskelig situasjon. Barnehagegarantien gjelder ikke barn som er født etter 1. september, og når permisjonstida går ut, må de tilbake i jobb.

Hvor barna skal, er vanskeligere å vite.

– Det fins ikke dagmamma å oppdrive nå som det liksom skal være full barnehagedekning. Det er blitt en yrkesgruppe som har forsvunnet litt, sier Johnsen.

Også i Harstad er det umulig å finne dagmamma, og 54 barn står i barnehagekø. En småbarnsmor NRK har vært i kontakt med sier hun føler seg lurt av kommune og regjering.

Hun er redd en fremtidig arbeidsgiver skal få vite at hun ikke har barnehageplass, og at det vil føre til at hun ikke får jobb. Derfor stiller hun ikke med navn i denne reportasjen.

Hun har lenge lett etter en dagmamma.

– I mellomtiden føler jeg at jeg bruker opp foreldrene mine, sier hun.

Samfunn i endring

Næringsforeninga i Harstad mener samfunnet har endret seg mye de siste 20 årene.

– Nå bor pensjonistene i Syden hele vinteren, og det er blitt et helt annet samfunn nå enn for 20 år siden. Da kunne man oppdrive private dagmammaer, mener direktør Frank-Robert Skogli.

Nå krever han handling fra politikerne.

– Ære være for arbeidsgiverne som er så fleksible, men det skal ikke være sånn at man er avhengig av å kreve fleksibilitet fra arbeidsgiveren for å gjøre jobben sin, sier Skogli.

Får ikke hjelp

I Tromsø kan Ove Johansen være hjemme med sønnen sin, takket være en raus arbeidsgiver. Når han ber om råd og hjelp hos kommunen, er det lite å hente.

Marianne Bremnes

Ordfører Marianne Bremnes i Harstad.

Foto: Per-Einar Grønmo

– De takker for henvendelsen og ønsker å lykke til. Jeg har vært i kontakt med samtlige kommunale barnehager i Tromsø, og de har ingenting å tilby oss. De bare beklager, og henviser oss til de private, som også beklager og ønsker oss lykke til, sier han.

Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes, gikk til valg for full barnehagedekning. Nå ser hun at dette kun er en realitet på papiret.

Men hun håper at kommunens økonomi skal bedre seg og, sier at barnehageplasser er øverst på prioriteringslisten. Men det tar tid.

– Jeg tror og håper at folk må finne seg ordninger fram til nytt opptak i barnehagen, så da må man heller se om det er mulig å gå sammen og finne andre løsninger, sier hun.

Nå ber hun minister Liv Signe Navarsete om hjelp til å sørge for at full dekning gjelder alle barn, uavhengig av fødselsdag.

– Jeg tar med meg denne saken, men det vil koste en del, så til sjuende og sist er det et budsjettspørsmål, sier Navarsete til NRK.

Planlegging

– Oppfordrer du foreldre til å planlegge å få barn før 1. september?

– Nei, det kan jeg overhodet ikke oppfordre til, det ville være håpløst, og en sånn familieplanlegging kan vi ikke ha, sier Bremnes.

Ove Johnsen peker på at det allerede er en realitet.

– Det er jo det de gjør i Oslo, der er det babyboom på sommeren. Folk planlegger etter når det er full barnehagedekning. Det er litt trist det også da, at alle er født på sommeren.

– Så da kan det bli tomt på fødeavdelingene fra 1. september og resten av året?

– Ja, det skulle tatt seg ut. Det ville blitt permitteringer av jordmødre over en lav sko. Det hadde blitt galt det også, sier Johnsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark