Ble lovet barnehageplass, nå føler de seg lurt

Familien Nygård-Hichour ble lokket til å flytte til Gjøvik og lovet barnehageplass. Nå må de passe barna selv helt frem til høsten.

Video Flytteproblemer

Flytteproblemer

Terje Nygård

Terje Nygård

Foto: Geir Randby / NRK

I 2010 ble familien Nygård-Hichour fristet av representanter fra Gjøvik kommune som kom til Oslo for å lokke dem til Mjøsbyen. Det viktigste løftet var at de to barna ville få barnehageplass med en gang, dersom de flyttet tilbake til hjembyen. Men nå har de flyttet til et problem:

– Vi fikk informasjon om at det var veldig bra barnehagedekning, at det var god plass og at det ikke var noe problem i det hele tatt. Nå viser det seg at det er over 100 barn på venteliste, sier Terje Nygård.

Han mener kommunen nå burde ta ansvar for det de har lovet.

– Jeg synes det er hårreisende at de har markedsført dette så sterkt og ikke tatt konsekvensen av det. Når de vil ha innflyttere og går aktivt ut og markedsfører for å få innflyttere tilbake til Gjøvik, så får de jammen gjøre noe slik at de har plasser til oss.

– Ikke full barnehagedekning

Kirsten Aune

Kirsten Aune

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Barnehagesjef Kirsten Aune i Gjøvik kommune var selv med på markedsføringsstuntet i Oslo. Hun beklager situasjonen familien er kommet opp i:

– Det er kjempetrist og frustrerende og jeg skjønner godt at folk er sinte, fortvilte og lei seg. Nå mener vi at politikerne må ta dette på alvor slik at vi har nok barnehageplasser, sier hun.

Aune mener det ikke er full barnehagedekning i Norge i dag, på tross av fagre ord fra politikerne.

– Du må ha søkt innen søknadsfristen og være fylt ett år før 31. august for å ha rett på barnehageplass. Folk tror vi har full barnehagedekning i Norge i dag, men det stemmer ikke, sier hun.

Fikk flere innflyttere enn de regnet med

Bjørn Iddberg

Bjørn Iddberg

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Gjøvik-ordfører Bjørn Iddberg (Ap) forstår at foreldrene reagerer:

– Vi har fått mange flere tilflytttere enn vi regnet med da vi var i Oslo og rekrutterte nye innbyggere. I tillegg har det kommet en reform på kontantstøtten. I sum har vi dermed mange flere søkere enn vi har kapasitet til, sier Iddberg.

Etter en endring i finansieringsordning fra staten fra 1. januar 2011, så er det kommunen som står for all finansiering av barnehagene selv, mens de tidligere fikk øremerkede midler fra staten. Dermed må barnehagene konkurrere med andre sektorer skole og sykehjem.

– Vi må se på virkningene av rammefinansieringen av barnehagesektoren. Dette gjelder mange bykommuner som har tilflytting, sier ordføreren.

Han kan ikke love familien Nygård-Hichour barnehageplass før 1. august i år.

– Det jobbes med dette for fulle mugger, men vi har ikke budsjettmessig dekning for å dekke dette veldig raskt. Så spørs det om vi får drahjelp fra nye sentrale rammebetingelser, sier han.

Demper på flyttegleden

For familien Nygård-Hichour legger barnehageproblemene en demper på gleden over å flytte tilbake til Gjøvik. De hadde gledet seg til å flytte til mer landlige omgivelser og gi barna en oppvekst som er nærmere den de selv hadde.

– Vi burde vært glade og fornøyde, men er bekymret for datteren vår som har gått i barnehage siden hun var ett år gammel. Hun har et veldig stort behov for det sosiale og pedagogiske ved det å være i barnehage, men nå får hun ikke plass før til høsten, sier Terje Nygård.