Hopp til innhold

Dynamitt og gassflasker på branntomt

En bygd i Finnmark er evakuerte etter at det brøt ut brann i et garasjeanlegg. Garasjen skal inneholde gassflasker og dynamitt, noe som gjør slukningsarbeidet vanskelig.

Video Brann i Kariel

Veien er sperret i Kariel på grunn av brannen. Det er ikke klart når E75 vil åpne igjen. Foto: Kaspar Fuglesang.

Ifølge brannmannskap på stedet som NRK har snakket med har det blitt vurdert om det skal skytes på noen gassflaskene i området.

Ifølge politiets opplysninger er det oppbevart gassflasker med acetylen, propan og oksygen. I tillegg er det opplyst at det er lagret cirka 10 kg dynamitt i garasjen.

Det bekreftes også av operasjonssentralen i Øst-Finnmark politidistrikt. Ifølge politiet er det en vurdering som gjøres løpende.

– Men foreløpig lar det seg ikke gjøre. Vi prøver nå å kjøle ned anlegget med vann, og veien vil være stengt inntil situasjonen er avklart, sier politiet.

Veien som nå er stengt stenger også all ferdsel fra Vadsø, Vardø og omliggende bygder øst for Kariel. Det finnes ingen omkjøringsveier på denne strekningen.

Branntomta

Slik så branntomta ut rett før klokken halv elleve fredag.

Foto: Fredrik Norum

Fikk beskjed om å komme seg ut

Cathrine Iversen var en av dem som fikk beskjed om å komme seg ut av huset ved 05.00-tiden i morges.

– Man får jo sjokk når man får høre at det brenner hos et vennepar, man tenker på hvordan det går med dem. For vår egen del var det bare å få kledd på ungene og ta med dem ut.

Det er foreløpig uklart hvor lang tid det vil ta før beboerne kan dra hjem, sier Iversen.

– Vi har fått beskjed om at i verste fall kan det ta rundt et døgn, men vi vet ikke noe mer, sier hun.

Brann kariell redning

Rundt 90 personer i bygda Kariel er samlet på en skole i nærheten, og politiet har opprettet en sikkerhetssone på 1–3 kilometer rundt brannen.

Foto: Kaspar Fuglesang

Risikabelt å slokke

Garasjen skal inneholde gassflasker, og det er disse brann og politi nå frykter.

– På branntomta er det oppbevart gassflasker, og det utgjør en risiko, sier Egil Henninen ved Øst-Finnmark politidistrikt.

– Politi og brannvesen har evakuert seks boenheter, og er på stedet. Trafikk forbi Kariel vil være stengt inntil videre, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Leter etter gassflasker

Politiet fikk melding om brannen ved 04-tiden i dag tidlig, rundt en time senere kom det opplysninger om at det skulle være oppbevart både acetylen- og oksygenflasker i garasjen.

Kl. 08.15 opplyser politiet at det foreløpig ikke er trygt for brannvesenet å gå inn og undersøke om det er gassflasker i bygget og hvor de eventuelt befinner seg.

Brann Kariel

Politiet har stengt veien inn til Kariel i Øst-Finnmark.

Foto: Kaspar Fuglesang