Hopp til innhold

I denne kommunen er de avhengig av arbeidsinnvandring

For første gang på 20 år er ikke Gamvik kommune i Finnmark en fraflyttingskommune. De gjør alt de kan for at deres arbeidsinnvandrere skal bli i kommunen.

Mehamn

Gamvik kommune, og kommunesenteret Mehamn har i 20 år slitt med synkende folketall. Nå kan arbeidsinnvandringen gi en motvekt til fraflyttingen.

Foto: Torill Olsen

Gamvik kommune helt nord i Finnmark har de siste ti-årene slitt med folketallet. Mens det bodde 1700 personer i kommunen på slutten av 70-tallet, er nå folketallet nesten halvert til rundt 1000 personer.

Men etter at kommunen fikk øynene opp for utenlandske arbeidere ser kommunen positivt på framtiden.

– Vi har hatt fraflytting de siste 20 årene. For første gang så øker folketallet, sier Stein-Arild Olaussen, daglig leder for omstillingsselskapet i Gamvik kommune, Gamvik Nordkyn Utvikling KF.

Noen kommer hit og ønsker å bo billig, jobbe mye, reise hjem og kjøpe BMW eller Audi.

Stein-Arild Olaussen, Gamvik kommune
  • LES OGSÅ:

Satser på innvandrerne

Stein Arild Olaussen

Stein-Arild Olaussen i Gamvik kommune ønsker arbeidsinnvandrere som vil bosette seg i kommunen.

Foto: Privat

I Gamvik kommune er det for det meste arbeidsinnvandring fra Litauen, Latvia, Estland og polen.

Olaussen forteller at de i kommunen har satt i gang tiltak for at arbeidsinnvandrerne deres skal bli i lengre tid.

– Vi har opprettet et språktilbud hvor man kan få språkopplæring. Det koster 3000, som man kan nedbetale i avdrag. Vi har informasjonsmøter om fritidsaktiviteter, foreningsliv, bred informasjon om rettigheter ved sykdom, og rettigheter for dem som har barn hjemme og som ønsker å gå på skole her, sier han.

– Hvorfor har dere opprettet slike tilbud?

– Vi ønsker å øke trivselen for dem som kommer hit og sørge for at bedriftene som ansetter innvandrerne har stabil arbeidskraft. Det er bra både for kommunen og bedriftene at det ikke er så stor utskiftning hele tiden, og vi ønsker at de som vil skal bo og trives i kommunen vår, sier han.

Ikke alle ønsker å bli

Gamvik folketall 3 kvartal

Gamvik kommunes folkevekst fra 1998–2011. Tallene er basert på 3. kvartal.

Foto: SSB.no

Det er derimot ikke alle som ønsker å bli værende i Gamvik kommune.

– Noen kommer hit og ønsker å bo billig, jobbe mye, reise hjem og kjøpe BMW eller Audi. Vi ønsker å gå ut bredt og informere om fordelene ved å bosette seg på lengre sikt, sier Olaussen.

Legge til rette

Arbeidsinnvandring innebærer også mennesker som blir eldre og som har rett på pleie og omsorg. Kommer det unge barnefamilier, så har ungene behov for barnehage.

Anne-Cathrine Hjertaas, KS
Anne-Cathrine Hjertaas

Anne-Cathrine Hjertaas, avdelingsdirektør i KS, mener at man ikke må se seg blind på arbeidsinnvandringen.

Foto: Terje Lien/Kommunal Rapport

Anne-Cathrine Hjertaas er avdelingsdirektør i Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS). Hun mener at det er viktig å legge til rette for at arbeidsinnvandrerne vil bli værende.

– Vi ser at arbeidsinnvandring kan være et bidrag og supplement til enkelte kommuner. Det er slik at hvis man skal ha stabilitet i samfunnet, så trenger man arbeidsinnvandring som ikke bare er kortvarig. Men da må man se på hva som skal til for at arbeidsinnvandrerne skal bli værende, og det er ganske mye som skal til, sier hun.

Hjertaas nevner at områder som bolig, språk, kompetanse, er alle ting som må tilrettelegges av kommunene.

– Må ikke se oss blind

Men KS påpeker også at det er andre sider ved arbeidsinnvandring som heller ikke må bli glemt.

– Ja, en av diskusjonene har vært at arbeidsinnvandring innebærer også mennesker som blir eldre og som har rett på pleie og omsorg. Kommer det unge barnefamilier, så har ungene behov for barnehage. Vi må ikke se oss blind på at vi kan få en arbeidskraftreserve til landet, men vi må legge til rette for at de som kommer skal få et fullt liv, sier Hjertaas.

Hun mener også at man ikke må glemme den kompetansen man allerede har i Norge.

– Vi har også andre grupper her i landet som man kunne brukt kompetansen til bedre. Vi har en stor innvandrerbefolkning i Norge i dag, som vi også må se på kompetansen til, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark