Hopp til innhold

Lemenåret gir kunstig rypeboom

Lemenåret gir en kunstig høy rypebestand i fjellet. Derfor bør jegere begrense rypeuttaket, mener forsker.

Rypejakt (illustrasjonsbilde)

Finnmarkseiendommen melder om en dobling i rypefellinga hittil i år.

Foto: NRK

Betydelige mengder mus og lemen gjør at det er godt med rype i finnmarksnaturen.

Men neste år blir det sannsynligvis betydelig mindre smågnagere, og dermed er det uvisst hvordan det går med rypebestanden.

Bør ikke jakte for hardt

Derfor bør ikke rypejegerne forsyne seg for hardt denne sesongen, mener NINA-forsker Oddgeir Andersen.

– Smågnagerne har nok vært et stort positivt bidrag for rypebestanden i år. For å opprettholde bestanden, bør man være forsiktig med uttaket, så man også får en god stamfuglbestand til neste år, sier Andersen.

Lemen

BIDRAR TIL RYPEBOOM: Lemeninvasjonen Finnmark har opplevd i sommer, er en av årsakene til at jegerne har mye rype å forsyne seg av.

Foto: Gunn Nyborg / NRK

Tar dobbelt så mye rype

Grunneier Finnmarkseiendommen melder om en foreløpig dobling i fellinga av rype i forhold til i fjor. Mens jegerne i fjor skjøt i gjennomsnitt en halv rype per dag, skyter de i år en hel. Samtidig rapporteres det om mer rype i fjellet.

Einar Asbjørnsen

Einar Asbjørnsen i FeFos utmarksavdeling sier uttaket av rype ikke vil true stamfuglebestanden.

Foto: FeFo

Derfor er ikke det økte uttaket noe problem for bestanden, sier nestleder i Finnmarkseiendommens utmarksavdeling, Einar Asbjørnsen.

– Selv om jegerne jakter mer rype, tar de ut en mindre andel av bestanden. Så det ser bra ut for neste års stamfuglbestand.

En betydelig grunn til at rypebestanden i år er større, er de betydelige mengdene med mus og lemen denne sommeren

Maner til moderasjon

Forsker Oddgeir Andersen i Norsk institutt for naturforskning, NINA, synes ikke rypefangsten i Finnmark er urovekkende høy så langt.

Men han maner likevel til moderasjon, for det er slett ikke sikkert at rev og andre rovdyr får like mye smågnagere å jakte på neste år.

– Nei, det har vi ingen garanti for. Det kan bli mye gnagere, og det kan bli mindre. Det avhenger av mange faktorer, og er vanskelig å spå.