Hopp til innhold

Skal granske fiskeindustrien

LO-forbund ber Arbeidstilsynet granske seks bemanningsbedrifter de tror kan drive med sosial dumping i fiskeindustrien.

Sjømatforedling

LO-forbundet NNN ber nå Arbeidstilsynet granske seks norske og utenlandske bemanningsbedrifter i fiskeindustrien. Bildet: Illustrasjonsfoto.

Foto: Eksportutvalget for fisk

LO-forbundet NNN ber nå Arbeidstilsynet granske seks norske og utenlandske bemanningsbedrifter.

Disse bedriftene kan drive med sosial dumping i fiskeindustrien langs hele Norgeskysten, tror NNN.

Fiskeriansvarlig i NNN, Hans-Johan Dahl, mener mye tyder på at bedriftene er på kant med loven. De mener at selskapene kan underbetale og overarbeide arbeiderne.

– For noen av bedriftene mener vi reaksjonene som har vært mot Arbeidstilsynets og andre myndighetsorganers inspeksjoner dokumenterer dette. I andre selskaper har vi sett lønnsslipper som gjør at vi tror at de ikke har rent mel i posen, sier Dahl.

Norske og litauiske selskaper

De seks bedriftene formidler alle arbeidskraft fra Baltikum til fiskeribedrifter langs hele norskekysten.

Alle selskapene har en tilknytning til Litauen, men har samtidig norske adresser i Finnmark, Møre- og Romsdal og Hordaland

Blant selskapene er det også gamle kjenninger av Arbeidstilsynet. Det forteller Magne Kristensen, som er nasjonal prosjektleder mot sosial dumping.

– En del av de navnene har vi ikke vært borti tidligere. Et par av selskapene har vi derimot vært på tilsyn hos før, og vi har en prosess gående opp mot disse virksomhetene, sier Kristensen.

Ser en sammenheng

Ifølge Hans-Johan Dahl er det enkeltselskap på lista som peker seg klart ut i negativ retning. Samtidig mener NNN at flere av selskapene har tilknytning til hverandre.

– Vi ser at det er navn, adresser og miljøer som går igjen i disse selskapene. Derfor mener vi at det er riktig at Arbeidstilsynet kikker på disse selskapene for å se om det er noe å gjøre med dette, sier Dahl.