Hopp til innhold

Lekkasjer forsinker fjerningen av «Murmansk»

Tørrleggingen av skipsvraket «Murmansk» har blitt forsinket i to måneder på grunn av lekkasjer. Nå legger entrepenøren prestisje i å få fjernet vraket i år.

Murmansk

Krysseren 'Murmansk' har ligget strandet utenfor Sørvær siden 1994.

Foto: NRK

Det skulle ta to uker å tørrlegget skipsvraket «Murmansk», som har ligget strandet utenfor Sørvær i Finnmark siden 1994.

Men på grunn av lekkasjer i tørrdokken rundt skipet, har arbeidet blitt forsinket i to måneder.

Nå skal «Murmansk» hogges Nå fjernes «Murmansk»

«Murmansk» ikke tett før i juli

– Vanskeligere enn vi trodde

Det er selskapet AF Decom som har det krevende oppdraget med å tørrlegge området rundt den russiske krysseren, for så å fjerne skipet. Men uventede lekkasjer i tørrdokken som omkranser skipet, har gitt større utfordringer enn det selskapet hadde beregnet, forteller anleggsleder Øyvind Omes.

– At det har vært vanskeligere enn antatt kan jeg vel si. Men det som har vært virkelig vanskelig har vært tetningsarbeidet og arbeidet med å få dokken tett i fra utsiden. Det er store sprekker, så når det blir trykkforskjeller så kommer vannet inn igjen like fort, sier Omes.

Vil ta uker å tette sprekkene

Når regner AF Decom med at det vil ta tre uker å få tettet sprekkene, og en måned før tørrelggingen av «Murmansk »kan starte.

Men fortsatt satser selskapet på å få fjernet krysseren innen året.

– Vi er veldig opptatt av å bli ferdig som planlagt. Vi ønsker også å gjøre oppdragsgiver fornøyd og samfunnet fornøyd med å bli fort ferdig, sier Omes

– Folk i Hasvik kan vente

Ordfører i Hasvik, Eva Dalby, har god tro på at «Murmansk» vil være fjernet før årsskiftet.

– For Hasvik kommune og lokalsamfunnet har det ikke stor betydning å vente i noen måneder ekstra. Vraket har ligget i 16 år. Vi gjør gjerne det, sier Dalby.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark