Hopp til innhold

Slipper straff for ulovlig transportavtale

Verken administrasjonsdepartementet eller ESA vil straffe Finnmark fylkeskommune etter den ulovlige transportavtalen med tidligere Veolia.

Veolia transport

Både ESA og administrasjonsdepartementet mener er kontrakten er ulovlig.

Foto: PATRICK BERNARD / Afp

Både ESA og administrasjonsdepartementet konkluderte onsdag med at transportavtalen på 1,7 milliarder fra 2007 er ulovlig fordi den ikke ble lyst ut på anbud.

Men ekspedisjonssjef i administrasjonsdepartementet, Steinar Undrum, kan allikevel ikke kreve at kontrakten blir sagt opp.

– Departementet har ingen sanksjoner mot Finnmark fylkeskommune, og ESA har lagt bort saken. Så det er ikke noe i ESAS vedtak som tisier at fylkeskommunen skal få sanksjoner, Sier Undrum.

Vil oppdra fylkeskommunen

Ekspedisjonssjefen sier hensikten med å granske avtalen ikke er å straffe, men å konstatere om dert foreligger en overtredelse, slik at fylkeskommunen lærer av feilen, og bedre håndterer saken videre.

– Granskingen skal ha en opplærende effekt, sier Undrum.

Dermed er det nå opp til Fylkestinget i Finnmark å avgjøre hva de gjør videre med den ulovlige avtalen, som i utgangspunktet gjelder til 2014.

Avtale om kollektivtransport i Finnmark

Kontrakten til en verdi av 1,2 milliarder kroner ble i 2006 inngått mellom Finnmark fylkeskommune og Veolia Nord–Finnmark fylkesrederi- og ruteselskap (FFR) om kollektivtransporten i fylket. Dette skjedde uten offentlig anbudsrunde.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) så på avtalen og konkluderte med at fylkeskommunen brøt loven når de videreførte milliardkontrakt med FFR uten en anbudsrunde.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark

Tromsønatt

Ny rapport: Så mye stiger havniået