Hopp til innhold

Veolia-avtalen likevel gyldig

Fylkestingets vedtak blir likevel ikke omgjort. Merkelig saksgang, mener fylkesordføreren.

MS Jernøy

Det var avtaler om buss- og båtruter som fikk departementet til å reagere.

Foto: FFR

Kontrakten til en verdi av 1,2 milliarder kroner ble i 2006 inngått mellom Finnmark fylkeskommune og Veolia Nord - Finnmark fylkesrederi- og ruteselskap (FFR) om kollektivtransporten i fylket. Dette skjedde uten offentlig anbudsrunde.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) så på avtalen og konkluderte med at fylkeskommunen brøt loven når de videreførte milliardkontrakt med FFR uten en anbudsrunde.

– Gjorde en feil

Nå har Fornyings- og administrasjonsdepartementet omgjort sitt vedtak fra desember der de mente fylkestinget i Finnmarks vedtak om anskaffelse av kollektive rutetjenester var ugyldig.

– Denne saken har reist en rekke kompliserte spørsmål, sier statssekretær Inger-Anne Ravlum i en pressemelding.

– Departementet antok at det hadde plikt til å etterprøve fylkeskommunens vedtak, men dette viste seg ikke å være korrekt. Departementet har dessverre gjort en feil. Vi har, så raskt det lot seg gjøre, rettet opp dette ved å oppheve vedtaket, sier hun.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet sier at de ikke kan etterprøve fylkestingets vedtak – såkalt lovlighetskontroll, fordi vedtaket ikke innebærer en endelig avgjørelse.

– Oppsiktsvekkende, mener Sjåstad

Fornyings- og administrasjonsdepartementets (FAD) brukte tre år på å saksbehandle avtalen, og Finnmark fylkeskommune ga sist sommer sitt syn på dette. Like før jul kom svaret fra departementet der de mente at fylkestinget i 2006 ikke kunne inngå avtale med FFR.

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad, mener saksgangen har vært oppsiktsvekkende.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Det er jo litt oppsiktsvekkende at man brukte tre års behandlingstid på å komme til en konklusjon, og så har man snudd 180 grader nå. Vi var ikke enig i den forrige konklusjonen, og tok det til etterretning. Det gjør vi også nå, sier fylkesordfører Runar Sjåstad til NRK.

Veolia hadde innsigelser

Fylkeskommunen besluttet å ikke anke på dette vedtaket i utgangspunktet, men andre har kommet med innsigelser, som nå har fått departementet til å snu.

De hadde ikke rukket å si opp kontrakten med Veolia, slik de i utgangspunktet var tvunget til. Det betyr at kontrakten fortsetter som tidligere.

– Finnmark fylkeskommune kom ikke med innsigelser på vedtaket som ble erklært ugyldig, men det gjorde Veolia. Nå forholder vi oss til vedtaket, og til at vi har en kontrakt og en driver på buss- og båtsiden i Finnmark, sier Sjåstad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark