Hopp til innhold

Avinor raserte gravplasser - får smekk

Avinor får en bot på 100 000 kroner for brudd på kulturminneloven, etter at de i 2008 skadet kulturminner under utvidelsen av flyplassen i Vadsø.

Stein Tage Domaas

Areal- og kultursjef Stein Tage Domaas i Finnmark fylkeskommune midt i anleggsveien som går rett gjennom fredede kulturminner. Denne veien ser nå ut til å koste Avinor dyrt.

Foto: Geir Samuelsen / NRK

– Forelegget er sendt til forkynning til Avinor. Avinor vil da få en mulighet til å vedta forelegget. Dersom det gjør det, er saken avsluttet, sier politiadvokat i Øst-Finnmark politidistrikt, Kirsti Jullum Jensen.

Men boten på 100 000 kroner er bare småpenger mot det som Avinor må punge ut med til andre dersom de vedtar forelegget.

Kan bli dyrt

– Da plikter de også til å betale erstatning som er fremmet fra Tromsø museum, Finnmark fylkeskommune og Sametinget, sier Jensen.

Tromsø museum har krevd en erstatningssum på over 4 millioner som skal betale for arkeologiske undersøkelser av skadene og for å sette i stand steinaldertufter.

Ødela urgraver

I tillegg krever Finnmark fylkeskommune og Sametinget nærmere en halv million kroner for å dekke kostnadene med å rette opp skader på urgraver og vegetasjon i området ved flyplassen i Vadsø.

Avinor vurderer nå om de vil godta forelegget, og dermed også millionerstatningene.

– Det er en ganske kompleks sak. Vi er nødt tli å vurdere vedtaktsfristen for et tilsvar og hvordan vi stiller oss til selve saken. Akkurat nå er vi i tenkeboksen, sier distriktssjef for Avinor i Finnmark og Troms, Per Lillemark.