Hopp til innhold

Vil GPS-merke demente

Sør-Varanger kommune i Finnmark vil utstyre enkelte demente personer med GPS- sender for å unngå ulykker og dødsfall, skriver Finnmarken.

Eldreomsorg

Mange demente opplever å få sin frihet begrenset fordi de har problemer med å orientere seg. GPS-sporing vil kunne gi en trygghet for både den demente og de pårørende.

Foto: Illustrasjonsfoto / Colourbox.com

Pårørendes skrekk er at en dement går ut på tur, blir forvirret og havner i en ulykke, eller blir meldt savnet.

Søkt om å få spore pasientene

Nå har Sør-Varanger kommune søkt Datatilsynet om tillatelse til å spore pasientene.

Tiltaket er en del av prøveprosjektet «Prosjekt Omsorgsteknologi», som har som mål å legge til rette for at eldre skal kunne bo hjemme så lenge som mulig.

– GPS merking vil gjøre at vi kan få beskjed dersom en demenspasient beveger seg utenfor et forhåndsdefinert område, sier prosjektleder Trond Bernhardsen til avisa Finnmarken.

Bedre livskvalitet

Bakgrunnen for prosjektet er et mål om å forbedre dementes livskvalitet.

Eldrerådet i kommunen har vært konsultert i saken, og vil gjerne være med på prosjektet.

– Mange demenste er vant til å være aktive og gå turer, men opplever å få sin frihet begrenset fordi de har problemer med å orientere seg og finne veien hjem, sier Bernhardsen til Finnmarken.

Teknologien med å spore demente er allerede i bruk i andre land, blant annet i Danmark og Storbritannia. Der er både brukere og pårørende fornøyde med den tryggheten teknologien gir.