Hopp til innhold

Samisk Ap-politiker fornektet Holocaust - fordømmes av jøder

Nyheten om sametingspolitiker Anders Mathisens fornektelse av jødeutryddelsen under andre verdenskrig gir reaksjoner verden rundt.

Montasje

Fra konsentrasjonsleiren Auschwitz, som var den største tyske utryddelsesleiren under andre verdenskrig. Ap-politiker Anders Mathisen innfelt bilde.

Foto: AFP/NRK

Det var avisen Finnmarken som for noen uker siden skrev saken om politikerens kontroversielle Holocaust-meninger.

En uttalelse som nå gjør finnmarkingen kjent langt utenfor landets grenser.

Mathisen er vararepresentant på Sametinget, der han før jul møtte som folkevalgt.

Hans kjendisstatus med negativt fortegn startet via en statusoppdatering gjennom nettsamfunnet Facebook, der han delte sine meninger om jødeutryddelsen under andre verdenskrig.

Først på Facebook

«Æ vet det ikke skjedde. Derimot utryddelsene jødene utførte i Russland i 2. verdenskrig hører vi ingenting om. Der var det over 30 millioner som ble drept i gulagene, men det eneste vi har fått i historiebøkene er 6 millioner som ble drept i leirer som Auschwitz, Birkenau og Buschenwald.»

Og politikeren sto i etterkant inne for meningene på nettsamfunnet.

– Ja, det gjør jeg. Det finnes nemlig ikke bevist at det eksisterte gasskamre og massegraver i konsentrasjonsleirene, sa han til avisen.

I forrige uke ble Mathisens ytringer plukket opp av internasjonale aviser. Det jødiske pressebyrået JTA sendte ut en artikkel 21. mars.

The Jerusalem Post

Verdens største engelskspråklige jødiske nettavis, The Jerusalem Post, var en av avisene som plukket opp nyhetsmeldingen.

– Holocaust-overlevende er sterkt imot kommentarene til politikeren fra Norge, sier Elan Steinberg, visepresident i den Amerikanske samlingen av Holocaust-overlevende og deres etterkommere, i en uttalelse til den jødiske avisen.

Også andre nettaviser har snappet opp saken, deriblant The Jewish Chronicle og CFCA.

-Ufattelig

Via nyhetsportalen JewPI.com får en opp treff på en rekke språk, blant annet fransk, spansk, portugisisk og hebraisk.

Den amerikanske jødiske komité har også reagert på uttalelsene til Mathisen.

– Holocaust er det mest dokumenterte folkemordet i historien, sier direktør i AJC, David Harris.

– Det er ufattelig at en politiker fra et land som ble okkupert av nazistene fra 1940-1945, kan stille spørsmålstegn om sannhetsgehalten av at nazistene systematisk utryddet seks millioner jøder, sier Harris.

I etterkant av Mathisens uttalelser ble det snakk om å ekskludere han fra Arbeiderpartiet, helt til det viste seg at han ikke var medlem på grunn av utebliende partikontingent.