Hopp til innhold

Kan bli fryst ute

I syv år har seilskuta «Noorderlicht» fryst seg selv inne i Tempelfjorden på Svalbard. Men i år har isen kommet tidligere enn forventet.

Noorderlicht

Noorderlicht frosset fast i Tempelfjorden.

Foto: Picasa 2.0 / NRK

Det er det syvende året at seilskuta «Noorderlicht», som ble bygget i 1910, fryser seg selv inne i Tempelfjorden på Svalbard.

Dette gjør de for å trekke til seg turister fra Longyearbyen, som bruker båten til overnatting. Og i mange år har dette vært et populært scooter-mål for turister i Longyearbyen. Men i år kan dette bli vanskelig.

For fjorden har nemlig begynt å ise seg sammen før «Noorderlicht» har kommet på plass.

Kan søke om isbryting

Ifølge Svalbardposten.no, så har Sysselmannen gitt tillatelse til at båten kan fryse seg inne. Men at båten må være på plass i Tempelfjorden før isen legger seg, slik at isbryting ikke er nødvendig.

Sysselmannen åpner likevel for at selskapet kan søke om isbryterhjelp frem til 10. januar, men at det ikke vil bli gitt tillatelse til isbryting etter 10. januar.

Begrunnelsen er tidlige års erfaringer og hensyn til sikkerheten for skuterførere som kjører over fjorden i mørketiden.

– Isen kan endre seg

Men Solfrid Håkenstad, daglig leder i Basecamp Spitsberg, som hyrer inn «Noorderlicht», forteller at de vil følge nøye med på isforholdene fremover.

– Per i dag er det mulig å seile til Longyearbyen, utover det, er det vanskelig å si noe. Vi vet at isforholdene i Isfjorden kan endre seg fra dag til dag og fra uke til uke, sier Håkenstad til Svalbardposten.no

I fjor måtte KV «Svalbard» bryte vei for båten.