Hopp til innhold

– Veolia-avtalen er ulovlig

Den omstridte milliard-avtalen mellom Finnmark fylkeskommune og Veolia er i strid med EØS-avtalen, sier ESA.

FFR sin hurtigbåt «Kobbøy»

FFR sin hurtigbåt «Kobbøy» er en del av kollektivavtalen ESA nå mener er ulovlig.

Foto: Allan Klo

I 2006 fikk FFR, nå Veolia Transport Nord AS, en kontrakt på kollektivruter i fylket verdt over en milliard kroner, uten at oppdraget ble lagt ut på anbud.

Kontrollorganet ESA, som skal sørge for at EØS-avtalen ikke brytes, mener milliardavtalen strider med EØS-avtalen.

– Den gangen Fylkestinget fattet vedtak om å gå i direkte forhandlinger med FFR, eller Veolia som det heter nå, da var Fylkeskommunen av den oppfatning at dette var en lovlig fremgangsmåte i forhold til anskaffelsesregelverket, sier fylkesadvokat Øystein Ruud.

Verkebyll

Kontrakten mellom fylkeskommunen og Veolia har vært en verkebyll siden den ble inngått i 2006.

Fylkeskommunen kjøpte da rutetjenester verdt 1,5 milliarder kroner. Nå har ESA gransket saken – og mener at rutetjenestene i Finnmark skulle vært lagt ut på anbud.

– Her har de sett på avtalene som er inngått med Veolia, og sier at de er i strid med regelverket. En måte å rette seg etter det på er å heve avtalen og lyse den ut på nytt.

Kan annuleres

Dersom ESA holder fast ved at avtalen er ulovlig, betyr det at kontrakten med Veolia annuleres, og at rutenetjenestene legges ut på anbud.

– Det kan det bety, det er en av de sannsynlige konsekvensene. I avtalen med Veolia er det også et forbehold om at dersom ESA har innsigelser mot kontrakten, så har Fylkeskommunen rett til å avslutte avtalen, sier Ruud.

– Vi ventet på det

Claus Jørstad

Gruppeleder i Frp, Claus jørstad.

Foto: Rolf Jakobsen / NRK

Nå håper flere på en bedre kollektivavtale i Finnmark. Blant dem Frp, og gruppeleder Claus Jørstad.

– For det første kan det bety at vi får et bedre tilbud. For det andre håper vi på et billigere tilbud, sier han.

Jørstad er ikke overrasket over at ESA mener avtalen er i strid med EØS-avtalen.

– Vi har egentlig ventet på at de skulle komme med konklusjonen, og vi er ikke overrasket over at de sier den er ugyldig. Det handler om å ha åpne konkurranser, og om å følge spillereglene og lovverket vi har.

– Gir muligheter

Jørstad mener en eventuell anbudsrunde er gode nyheter, både for de som bruker tilbudet, og for andre aktører i bransjen.

– Dette gir muligheter for små og store lokale aktører, og hvis flere av de går sammen kan de også få konkurrere på dette markedet. Jeg tror dette vil gagne Finnmark mye mer enn å videreføre avtalen med Veolia.