Hopp til innhold

– Jeg vil gjerne vite hva dette er

Kjendisastronom Knut Jørgen Røed Ødegaard om mystisk lysfenomen i Lyngen. SE VIDEO!

Knut Jørgen Røed Ødegaard
Foto: NRK

Mandag kveld ble et lysfenomen sett over Lyngseidet i Troms.

– Lyset kom fra sørøst og gikk vest over himmelen. Det hele varte i 3-4 minutter. Det var helt stille, ikke en lyd kom derfra, sier Haldor-Inge Samuelsen som fikk foreviget det rødoransje lysfenomenet.

Ingen vet

Verken Meteorologisk institutt eller Troms lufthavn har registrert noen aktivitet utenom det normale.

– Vi kjenner heller ikke til dette, sier direktør Roger Jacobsen ved EISCATs radaranlegg utenfor Tromsø.

Nordlysobservatoriet i Tromsø er like uvitende.

– Det er vanskelig å si noe ut fra filmen og de vitneobservasjonene som er gjort, er motstridene. Men man kan ikke utelukke at det er en lokal varmluftsballong, sier professor Ove Havnes.

Militærøvelsen Cold Response foregår akkurat nå i nordre Nordland og i Sør-Troms, men Forsvaret avviser at de har noe med lysfenomenet å gjøre.

– Vi har heller ikke hatt noen av våre fly i området på det aktuelle tidspunktet, sier presseoffiser Hanne Bragstad ved Andøya flystasjon.

Video nsps_upload_2010_3_1_21_14_11_2642.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Vet du hva dette er? Tips oss på nordnytt@nrk.no

– Har naturlig forklaring

Kjendisastronom Knut Jørgen Røed Ødegaard har også studert videosnutten fra Lyngseidet, men er like blank.

– Jeg er overbevist om at det har en naturlig forklaring, men hadde trengt noen referansepunkter for å se hvor langt unna dette kan være og hvordan lysstyrken var. Kulelyn og Sirus kan ofte bli brukt som forklaring, men de vil jeg avskrive her både på grunn av årstiden og bevegelsen. Det samme gjelder meteorer fordi har gjerne en rett strek etter seg. Jeg vil gjerne vite hva dette er, slår Røed Ødegaard fast.

– Men jeg tror ikke dette er noe utenfra. Måten den beveger seg på, gjør at vi har med noe å gjøre som er i atsmofæren og som er forholdsvis lavt nede. Må jeg tippe, ville jeg sagt et helikopter.