Hopp til innhold

Storstilt byggeplassvindel i Tromsø

Omfattende svindel avdekket i byggebransjen. Selskaper får skattekrav på 47 millioner etter byggeplasskontroller i Tromsø.

Video nsps_upload_2010_3_2_18_5_36_2693.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Skatteetaten intensiverer jakten på useriøse aktører i byggebransjen. Det er særlig norske filialer av selskaper som er registert i utlandet som er et problem. Det er nå 11.000 slike NUF-selskap i Norge, ei dobling siden 2005. Nå er tre slike selskaper tatt for omfattende skatte-juks på byggeplasser i Tromsø.

Tre underentrepenører som har utført arbeid på byggeplasser i Tromsø får nå et sjusifret skattekrav rettet mot seg.

Til sammen kan de tre selskapene vente seg en skatte-regning på 47 millioner kroner. Skatt Nord mener selskapene har jukset ved å unnlate å innrapportere lønn og merverdiavgift, samt at de har ført opp utgifter som ikke er fradragsberettighet i regnskapene.

– Dette er en stor og svært alvorlig sak, sier Bård Johan Furnes, fungerende avdelingsdirektør i Skattekrimenheten ved Skatt Nord i Bodø.

Tatt under kontroll

Saken ble rullet opp i kjølvannet av byggeplasskontroller i Tromsø i fjor sommer. 13 selskaper relatert til et større byggekonsern i Troms ble da kontrollert.

Kontrollen avdekket at byggekonsernet hadde benyttet flere norskregistrerte utenlandske foretak som underentrepenører.

Ifølge Skatt Nord har kontrollene avdekket flere graverende forhold hos tre av disse firmaene, som står oppførte i Brønnøysund-registreret - men med adresser i utlandet.

– Omfattende

De utenlandske arbeidstakerne som firmaene benyttet var for eksempel ikke innrapportert til Sentralskattekontoret for utenlandssaker (SFU). Dessuten var det store mangler knyttet til skatter og avgifter, samt bokføring av omsetningen.

– Det har vært en omfattende oppgave å kartlegge fakta. Dette er et sakskompleks med mange gråsoner. Og vi har å gjøre med selskaper der den eller de som står bak ofte gjør seg utilgjengelig, sier Bård Johan Furnes.

Skattemyndighetene har også foretatt beslag hos byggekonsernet som leide inn underentrepenørene til byggeplasser i Tromsø. Furnes sier at skatteetaten så langt ikke har klart å knytte konsernet til unndragelser av skatter og avgifter.

– Mange useriøse

Norskregisterte utenlandske firma (NUF) er en lovlig selskapsform i Norge, men skattemyndighetene er likvel svært kritiske.

– Det viser seg at det er mange useriøse aktører som tiltrekkes av denne måten å organisere virksomhet på, sier Furnes.

I såkalte NUF-firma stilles det ikke krav om aksjekapital, og firma med en omsetning under fem millioner i året har heller ingen revisjonsplikt.

– Vi mener lovverket må endres, denne selskapsformen blir en stadig større utfordring for Skatteetaten, sier Furnes.

På et generelt grunnlag sier han at skatteetaten stadig avdekker flere grove forhold når NUF-firmaer kontrolleres. Det gjelder blant annet fiktiv utbetaling av sykepenger, svart avlønning, fiktiv lønn som grunnlag for å heve trygd i Norge, samt fiktive faktureringer fra utlandet til Norge for å unngå skatt.