Hopp til innhold

Kutter ut røyken

Alta kommune blir røykfri i dag.

Må bli røykfrie i arbeidstiden
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Fra i dag av er det forbudt for ansatte i Alta kommune å røyke på jobben.

Rådmann i Alta Bjørn-Atle Hansen sier at kommunen ønsker å fremstå som sunn og moderne.

– Målet er at de ansatte i kommunen skal få flere gode leveår, men også at brukerne av de kommunale tjenestene skal slippe å bli utsatt for røyk og røyklukt.

Dermed blir det slutt på smugrøykingen utenfor rådhuset og andre kommunale bygg, men Hansen legger ikke opp til et rigid kontrollgegime.

– Hva folk gjør på fritiden kan ikke vi som arbeidsgiver legge oss opp i, så de som ikke har betalt matpause kan jo ta seg en røyk, men ikke på kommunalt område. Vi kommer heller ikke til å ha noe «røykepoliti» og drive med angiveri, men vi ønsker at våre ledere tar en samtale med dem som eventuelt bryter regelen.

Hjelper til med røykeslutt

Alta kommune har brukt hele fjoråret på prosessen blant annet ved å betale for antirøykepreparater og røykeavvenningskurs for de ansatte.

– Dette er en del av folkehelseprosjektet i Alta kommune, og vi har kjørt motivasjonskurs, vi har en trimkonkurranse gående og betalt både røykeslutt-kurs og preparater for de ansatte.

– Må bruke litt tvang

Alta er ikke den eneste kommunen som har innført røykeslutt, også Sørum i Akershus innfører røykeforbud .

Alta-rådmann Bjørn-Atle Hansen tror det kan bli litt motstand mot det nye tiltaket

– Dette vil nok kunne oppfattes som en viss grad av overformynderi av enkelte av våre ansatte, men alle de tidligere nasjonale innskrenkingnene på hvor man har lov til å røyke har jo skjedd med en viss grad av tvang.

Hansen mener at man må bruke en viss grad av tvang for å få folk til å stumpe røyken.

– Det er nå slik verden har blitt, og jeg tror den eneste måten å få redusert hverdagsrøykinga på er gjennom å bruke litt tvang.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark