Hopp til innhold

- Reingjerde vil true friluftsliv

Omstridt reingjerde møter motbør hos direktoratet.

Reingjerde på Ifjordfjellet

Et slikt reingjerde vil to reinbeitedistrikt bygge tvers over Ifjordfjellet.

Foto: Hartvik Hansen

Planen om å bygge et ni mil langt reingjerde tvers over Ifjordfjellet møter motbør.

Direktoratet for Naturforvaltning mener gjerdet vil få store konsekvenser både for dyreliv og friluftsliv, og anbefaler at det ikke bygges.

Ni mil langt

Anne Greve i Forum for natur og friluftsliv er glad for at også direktoratet går imot det omstridte reingjerdet.

– Det anser vi for å være et stort naturinngrep som vil berøre både dyreliv og fauna, og det vil være til hinder for friluftsliv, sier hun.

Distrikt 9 i Tana og distrikt 13 i Karasjok avtalte sommeren 2006 å bygge et ni mil langt reingjerde over Ifjordfjellet.

Dette for å hindre at reinflokkene blander seg. En av flokkene har vært opptil 50 prosent større enn fastsatt.

Direktoratet for Naturforvaltning er kritisk til at konflikten mellom reinbeitedistriktene skal løses med et stort naturinngrep.

– Mer rødrev

Anne Greve i Forum for natur og friluftsliv er helt på linje med direktoratet:

– Vi vet at veldig mange ryper flyr i gjerdet og dør, noe som også medfører en økt frekvens av rødrev som jakter langs gjerdene etter ryper. Rødreven fortrenger fjellreven, og Ifjordfjellet er ett av de siste områdene hvor vi har naturlige forekomster av fjellrev intakt, så her trues også verneverdige arter.

Hele traseen ligger i Tana kommune, og går fra Levajohka i Tanadalen og nordøstover til Riksveg 98 på Ifjordfjellet. Etter planen skal gjedet skjære rett gjennom et av de aller mest populære tur- og fiskeområdene i Finnmark.

Mener reintallet må ned

– Friluftslivet trenger også store inngrepsfrie områder for dem som ønsker å oppsøke det, og dette er et av de viktige, store inngrepsfrie områdene som vi mener må bevares, sier Greve.

Ifølge direktoratet burde reindriftsforvaltningen senke reintallet til det fastsatte nivået, som er utgangspunktet for konflikten.