Hopp til innhold

UDI behandler klage

Uro og knuste ruter ved asylmottaket i Skrolsvik i går kveld.

Senjehesten
Foto: Arild Moe / NRK

Utlendingsdirektoratet ser nå på en klage fra ei stor gruppe asylsøkere ved Senhesten asylmottak. Mottaket har vært i søkelyset etter NRK-dokumentaren "Himmelgrå" tidlig i september.

Se hele dokumentaren i NRKs Nett-TV

I går kveld var det bråk og politiutrykning til mottaket. . Flere ruter i inngangspartiet ble knust, og mannen som skal ha utført dette måtte holdes i sjakk til politiet kom fra Finnsnes.

I følge regionlensmann Arnold Nilsen fant de ikke grunn til å pågripe noen i går kveld. Men de noterte ned frustrasjon, og i likhet med andre slike klager de har fått fra senjehesten-asylanter, bringes de skriftlig videre til UDI. Lensmannen venter en anmeldelse om skadeverk fra mottakledelsen.

Misfornøyde beboere

Det skal ha vært en gruppe kurdiske asylsøkere som var frustrerte og skapte bråk på asylmottaket sør på Senja onsdag kveld. NRK får fortalt om misnøye på grunn av lite og ikke betaling for handverksarbeid de skal ha utført for mottaket, også beslaglegging av pass blir nevnt.

Et trettitalls asylsøkere på Senjehesten har sendt et klagebrev til UDI og menneskerettighetsorganisasjoner. Der peker de på åtte forhold, blant annet tidligere kjente ting som mangel på aktiviteter, trangboddhet og lite utstyr til matlaging og vask. Også konkrete forhold om mottakslederen tas opp.

Regiondirektør ved UDI Nord, Bjørn Fridfeldt bekrefter at de har mottatt klagen.

– Vi behandler dette på samme måte som vi gjør med andre saker som kommer fra beboere ved mottak. Vi sjekker bakgrunn og innhold i klagen, og så vil avsender få et skriftlig svar fra oss.

Uten å kjenne alle detaljer i klagen, ser Fridfeldt at flere av momentene i klagen er like med funn som ble gjort av UDI da de nylig førte tilsyn med asylmottaket.

– Jeg har ikke sett så nøye på klagen, men det går mye på dette at man føler man har for lite å gjøre, og det kan stemme med tilsynsrapporten som snart vil bli offentliggjort.

I denne tilsynsrapporten pålegger UDI mottaket å styrke og utvide aktivitetsprogrammet sitt.

Fridfeldt sier han ikke kjenner til episoden ved mottaket i går.

NRK har prøvd å komme i kontakt med mottaksleder Dag Olsen i dag. Han har i dag bare svart at han er opptatt i rettssak.