Hopp til innhold

Forsvaret vil øve i Sverige

Vil utvide det nordiske forsvarssamarbeidet.

Cold Response, luftvernøvelse

Fra øvelsen Cold Response i 2007.

Foto: Luftforsvaret

Forsvaret ønsker å bruke deler av svensk territorium under neste års vinterøvelse i Nord-Norge.

Det norske forsvaret trenger mer plass og større utfordringer under den store øvelsen Cold Response i månedsskifte februar/mars, og har derfor bedt den svenske regjeringen om tillatelse til å bruke områder ved Bjørnfjell.

Rundt 7000 soldater fra 12 land vil delta på øvelsen som strekker seg fra Indre Troms og til Nordre Nordland.

Stadig tettere samarbeid

En avklaring fra svenskene er ventet senere i høst, og dette kan være starten på et enda tettere nordisk militært samarbeid.

- Over tid har de nordiske landene hatt et forsvarssamarbeid. Man ønsker nå å utvide dette samarbeidet og se på muligheten for å øve over landegrensene - spesielt med tanke på nordområdeproblematikk. Og i neste Cold Response-øvelse i 2012 håper man å øke dette rommet man øver i ytterligere, sier Vegard Finberg ved Forsvarets Operative Hovedkvarter til NRK.

Utenlandske styrker på øvelse i det nøytrale Sverige er ikke uvanlig. Også norske styrker har deltatt på øvelse i nabolandet ved flere anledninger.

Svenskene har dessuten i flere år deltatt med både hær- og luftstyrker på øvelser i Norge, og det eksisterer et utstrakt norsk-svensk militært samarbeid.

Den norske Hæren benytter allerede mye svensk materiell, og har nylig inngått avtale om kjøp av svensk artilleri fra Bofors-konsernet.

Dersom formalitetene kommer på plass foran årets øvelse vil det trolig altså bety et utvidet samarbeid over grensen ved framtidige øvelser der enda større øvingsområder tas i bruk.