Hopp til innhold

Må lytte til bøndene

SV's stortingskandidat Kirsti Bergstø mener sauebøndene i Finnmark må tas på alvor.
Manglende fellingstillatelse gjør at sauebøndene føler at sauene deres er fritt vilt for rovdyr.

Kirsti Bergstø
Foto: Sosialistisk Ungdom

De føler de ikke blir trodd av Fylkesmannens miljøvernavdeling.

Får ikke skyte rovdyr

– Vi får jo ikke fellingstilltatelser. Så vi får bruke paragrafen om vern av bufe og vi bruke de midlene vi kan. Det jeg kan si er at børsa blir skarpladd og utover det vil jeg ikke si noe, sier Ståle Karlsen.

Sauebonden er fortvilet. I fjor mistet han 90 sauer og lam. I år kan tallet bli høyere.

Manglende fellingstillatelse gjør at sauebøndene på nordsiden av Varangerfjorden føler at sauene deres er fritt vilt for rovdyra.

I går forklarte Karlsen til NRK Nordnytt at de nå vil verne om bufeet sitt med egne hender. Med andre ord: skyte rovdyr uten fellingstillatelse.

Ta bøndene på alvor

SV's Kirsti Bergstø mener det er på tide å ta sauebøndene på alvor:

– For meg gjør det sterkt inntrykk å høre at bøndene opplever at de ikke blir hørt og ikke blir trodd. Det er åpenbart at dette må være grusomt når du har ligget våken i uker i strek under lamming, matet dem og stått på før du slipper sauene på beite. Så opplever du at de blir revet vekk foran øynene på deg.

Området er regulert til bufedrift og det skal dermed ikke være rovdyr der. Likevel får ikke sauebøndene fellingstillatelse.

Sauedrifta er viktig for arbeidsplasser, matproduksjon og bosetting i distriktene. Bergstø mener man nå må lytte til bøndene:

– Akkurat nå, umiddelbart, er man nødt til å få fellingstilltatelser og få de områdene der det er sauer i og eninghet om at det ikke skal være rovdyr i, trygge som beite.

Bergstø har nå tatt kontakt med Miljøverndepartementet og kommer til å følge opp saken. For, som hun sier:

- Vi trenger flere bønder og mer matproduksjon i Finnmark - ikke færre.