Hopp til innhold

- Svekker rovviltforvaltninga

Nesten ingen skadebjørner blir skutt i Norge. Det kan svekke tilliten til norsk rovviltforvaltning, mener leder i rovviltnemd.

Bjørn felt i Salangsdalen
Foto: Statens Naturoppsyn

Natt til i dag ble det skutt en skadebjørn i Bardu i Troms.

Bjørnen har tatt sau på beite i et området der man ikke vil at bjørnen skal oppholde seg.

– Tar for få

Årlig blir det gitt fellingstillatelse på ca 120 rovvilt her i landet, men nesten ingen blir skutt.

– Problemet har vært at man ikke klarer å ta ut de rovdyrene man ønsker i de prioriterte områdene med beitedyr sier Willy Ørnebakk, leder i rovviltnemda i Troms og Finnmark.

Slagbjørnen som ble skutt i Bardu i natt skal være den andre skadebjørnen som blir skutt i Troms på 200 år. Sist det ble skutt en bjørn i Troms var i Ramfjorden for åtte år siden.

Stortinget har bestemt hvor bjørnen skal være freda i Norge og hvor den ikke skal få lov til å oppholde seg. Typiske beiteområder for bufe er for eksempel områder som Stortinget vil skal være bjørnefritt.

Mangel i systemet

– Det er helt avgjørende for at man skal lykkes med en rovviltforvaltning som er i tråd med det Stortinget har ønsker at man klarer å gjennomføre fellingsvedtakene. Det har vært den store mangelen i systemet, sier han.

Det betyr at man kan sette spørsmålstegn ved verdien av norsk rovviltforvaltning. Misnøyen kommer da også klart fram hver gang rovdyr herjer i flokker av beitende bufe.

Vil lage fellingslag

Man prøver nå å etablere egne fellingslag for rovvilt og gi jegerne nødvendig kompetanse for denne jaktformen. Blant annet kan det ikke være snakk om jaktdugnad, men mer eller mindre profesjonelle folk som får betalt for å ta ut rovdyr som gjør skade på bufe, sier Ørnebakk.

– Man har hatt gode resultater med disse fellingslagene. Både i øst, gjennom flere fellinger på bjørn i Sør-Varanger de siste årene, og man har hatt gode resultater i troms på gaupe og jerv, og nå lykkes man også på bjørn i fylket. Det er den veien vi har prøvd å styre dette.