Hopp til innhold

Kraftig kritikk mot Helse Nord

Mener de krenker psykiatriske pasienter i landsdelen.

Rådet for psykisk helse kommer med skarp kritikk av hvordan Helse Nord styrer ressursene innenfor psykisk helsevern.

Landsdelen mangler fler enn 30 spesialister og geografien avgjør hvilket tilbud du får.

Generalsekretær i rådet, Bjørn Lydersen, mener Helse Nord krenker pasientene og er tafatte ved ikke å styre ressursene dit behovet er størst.

- Jeg synes jo det her virker ganske tafatt. Det var en forutsetning i opptrappingsplanen for psykisk helse - at ressursene i spesialisthelsetjenesten skulle fordeles. Det skulle jo komme hele befolkningen til gode. Man må jo ta i betraktning befolkningen i Nord-Norge sitt behov og da er det Helse Nord sin oppgave og fordele ressursene, sier generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Bjørn Lydersen til NRK.

Mangelen på psykiatere og psykologspesialister i Nord-Norge har alltid vært et problem. For ti år siden var det bare åtte barne- og ungdomspsykiatere i hele landsdelen.

Vil ikke beordre folk

Selv om Helse Nord har lykkes med sin satsing på et eget utdanningsprogram og utdannet 35 spesialister i løpet av de siste åtte årene - så mangler landsdelen fler enn 30 psykiatere.

Lars Vorland

Lars Vorland, direktør for Helse Nord

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK


Kirkenes, deler av Nord Troms og Helgeland er eksempler på steder som mangler psykiatere og spesialpsykologer. En mulighet for å løse problemet kan være at spesialistene ambulerer, men direktør for Helse Nord, Lars Vorland vil altså ikke beordre folk.

- Nå er det slikt at vi fortsatt har ledighet i psykiatristillingen både ved UNN og Nordlandsykehuset, så det er ikke bare å styre fra noen som selv trenger å bygge ut. Det vi kan gjøre er å lyse ut stillinger, men vi kan ikke beordre folk å bosette seg, for eksempel i Finnmark, når de søker en stilling i Troms. Styringsretten er begrenset, det er greit, sier Vorland til NRK.

- Dette er snevert tenkt. Man har jo en konsentrasjon av spesialister i Tromsø og Bodø, avslutter Lydersen.

Les også: - Flere år før vi er i mål

Flere nyheter fra Troms og Finnmark