Hopp til innhold

– Flere år før vi er i mål

Vi mangler flere enn 30 psykiatere i Nord-Norge. Hvor du bor avgjør hvilket tilbud du får.

Lekerom
Foto: Kristin Østvold / NRK

Helse Nord har i løpet av de siste åtte årene utdannet flere spesialister innen psykiatri enn noen gang før.

I dag er for eksempel 20 nye leger ferdig utdannet innen barne -og ungdomspsykiatri. 19 andre er under utdanning.

Likevel er tilbudet til befolkninga for dårlig, innrømmer Helse Nord.

Tilbud etter bosted

I mange år har Norge og spesielt Nord-Norge hatt stor mangel på psykiatere og rekrutteringen har vært elendig. For 10 år siden var det bare åtte barne- og ungdomspsykiatere i hele landsdelen. Mediene fortalte om leger som rømte fra Nord-Norge.

Les også: Store forskjeller mellom helsetiltakene. Nord-Norge er taperen .

I dag er situasjonen en annen, men likevel ikke tilfredsstillende sier direktør for Helse Nord, Lars E. Vorland.

– Noen steder i Nord-Norge er tilbudet for dårlig slik det er i dag. Det vil nok ta tre til fem år før vi er endelig i mål.

Vorland viser blant annet til at Kirkenes, Helgeland og Nord-Troms har for få spesialister, eller ingen, innenfor psykisk helsevern.

Nye tiltak

Helse Nord har søkt Helsedepartementet om å øke utdanningskapasiteten innenfor prioriterte områder. Vorland tror også de kan få til en større ambulerende virksomhet av psykiatere der hvor manglende er størst. Men han vil ikke tvinge folk til å flytte på seg.

– Vi må fortsette det vellykkede utdanningsprogrammet først og fremst. Vi må også øke utdanningskapasiteten og da tenker vi spesielt på rus. Det forslaget har vi spilt inn til statsbudsjettet for 2010, sier Vorland.

Noe måtte skje

På bakgrunn av den prekære situasjonen på slutten av 1990 opprettet de tre nordligste fylkeskommunene sammen med staten et utdanningsprosjekt. Det ble så vellykket at myndighetene gjorde det om til et permanent utdanningsprogram. Det er Helse Nord som står ansvarlig. I dag er til sammen 35 leger utdannet til psykiatere, mange er under utdanning. Nå begynner andre helseforetak å se på, og ta i bruk, denne modellen.

Suksess

Siv Kvernmo, psykiater og leder for BUP ved UNN.

Siv Kvernmo, psykiater og leder for BUP ved UNN.

Foto: Kristine Østvold / NRK

Siv Kvernmo er avdelingsleder på Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Hun har arbeidet med utdanningsprogrammet siden starten.

– Suksessen skyldes nok at vi hadde et veldig engasjement blant spesialistene i barne- og ungdomspsykiatrien. Alle var enige om at det å være bare åtte psykiatere i landsdelen var alt for lite. Vi måtte rekruttere flere folk i 1999.

Måtte lage nettverk

Fra å eksportere spesialister sørover, begynte initiativtagerne å se at psykiaterne ble i landsdelen, under og etter utdanningen.

– Vi satt jo gjerne alene, en og en ute på poliklinikkene. Det var veldig viktig å danne et faglig nettverk, være samla både sosialt og faglig. Dessuten var vi bevisst på å rekruttere folk fra Nord-Norge, sier Kvernmo.