Hopp til innhold

81 partnerdrap siden 2000

Etter Tromsø-drapet krever krisesenteret at justisministeren gransker partnerdrapssaker.

Politi
Foto: Tor Even Mathiesen / NRK

Siden årtusenskiftet er over 81 kvinner drept av sin partner.

For ett år siden lovde justisminister Knut Storberget at alle drapene skulle kartlegges.

Men granskingen har ikke kommet i gang enda, skriver Dagsavisen.

Etter Tromsø-drapet før helga krever leder Tove Smaadahl i Krisesentersekretariatet at noe må skje raskt.

- Vi syns jo det er helt tragisk at det ikke foreligger noen utredning allerede. Dette er jo det vanlige mønsteret: En kvinne går, han takler ikke det sosiale fallet, han mister makt og kontroll på en måte, så skjer det fatale at de dreper, sier Smaadahl.

På fredag ble Kristin Kjelstrup den siste i en trist statistikk. Hun er den 81. kvinnen som er drept av sin partner eller tidligere partner siden årtusenskiftet.

Tar ikke trusselvurderinger på alvor

Hvorfor dreper mennene? Og hva kan vi gjøre for at det ikke skjer?

Det er disse svarene Smaadahl i Krisesentersekretariatet har etterlyst siden 2003, da hun for første gang krevde at en offentlig granskingskommisjon skal nedsettes.

- Vi har veldig lite kunnskap om hva som har skjedd i forkant av de drapene. For vi vet jo at både politi, sosial helse, barnevern med flere har vært inne i disse sakene i forkant, men hvor de ikke har tatt noen trusselvurdering eller noe på alvor, sier Smaadahl.

I begynnelsen av 2008 vedtok justiskomiteen på Stortinget det Smaadahl har krevd i mange år: at alle drap der en mann har tatt livet av sin partner, skulle granskes.

Lover at ting settes i gang

Men nesten ett år senere har regjeringa ikke kommet i gang med kartlegginga. Stortingsrepresentant Odd Einar Dørum, som foreslo at partnerdrapene skulle granskes, er lei av å vente.

- Jeg syns det er trist og leit at det har tatt så lang tid. Så håper vi at de nå sier at de skal gjøre det, så skjer det.

Astrid Aas Hansen er statssekretær i justisdepartementet, og sier at kartlegginga ikke har kommet i gang tidligere fordi det har vært vanskelig å finne de riktige forskerne til å gjøre arbeidet:

- Vi har i løpet av 2008 vurdert ulike modeller for hvordan en kartlegging kan gjennomføres. Vi har inngått avtale med et kompetansesenter for sikkerhet-, fengsel- og rettspsykiatri for helseregion øst. De vil igangsette sitt arbeid i neste uke.

Aas-Hansen beklager at det har tatt tid.

- Vi er lei for at dette ikke er kommet i gang tidligere, men er glad for at det er i gang og at vi kan starte dette viktige arbeidet.

Det er usikkert når forskningsarbeidet er ferdig.