Hopp til innhold

Vil ha oljeleting ved Svalbard

Russiske eksperter mener det er gode muligheter for å kunne utvinne olje og gass vest for Svalbard.

Svalbard

På olje- og gasskonferansen Arctic Shelf i Murmansk presenterte russiske eksperter i går resultatene av seks års omfattende seismiske, geofysiske og andre undersøkelser av kontinentalsokkelen utenfor vestkysten av Svalbard.

Senior geofysiker Valentina V. Shlykova i selskapet Mage sa i sin presentasjon at hun var optimist i forhold til åkunne utvinne olje og gass ved Svalbard.

Hun begrunnet det blant annet med at de geologiske strukturene er nøaktig lik andre omrader i Barentshavet der det er funnet olje og gass.

Omstridt område

Indra Øverland

Leder for Norsk Utenrikspolitisk Institutts energiprogram, Indra Øverland.

Foto: NUPI

Norske myndigheter betrakter sokkelen rundt Svalbard som en forlengelse av fastlandssokkelen, og mener dermed at havområdene rundt Svalbard er norsk område.

Norge har ikke åpnet opp for petroleumsvirksomhet rundt Svalbard, og er derfor svært skeptisk til den russiske virksomheten.

Leder for Norsk Utenrikspolitisk Institutts energiprogram, Indra Øverland tror at Norge ikke vil tillate eventuell russisk olje- og gassleting ved Svalbard.

-Norges tilnærming til nå har vært å begrense den økonomiske aktiviteten rundt Svalbard av miljøhensyn. Det vil man trolig fortsette med. Dersom man finner ut at Norge ikke har miljøargumenter, kan man heller diskutere det teritorielle juridiske spøsrmålet.

Taktisk utspill

Morten Ruud

NRKs Moskva-korrespondent Morten Ruud.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

NRKs Moskva-korespondent Morten Ruud tror dette utspillet er ren taktikk fra russisk side. Han mener fremleggingen av disse resultatene må sees i sammenheng med forhandlingene om den omstridte Gråsonen.

-Med et slikt utspill kan de legge opp til litt press i forhandlinger ved å kanskje gå med på litt av Norges syn rundt Svalbard, mot at russerne får en del innrømmelser i Gråsonen.

Det er bare noen uker siden Russland forslo at Norge og Russland sammen skal håndheve fiskerilovene i området rudt Svalbard. Dette forslaget har tidligere blitt avvist av Norge.

Vil ikke fornye tillatelse

Fartøyet Professor Kyrentsov, ett av to fartøy som har drevet undersøkelser, har fått tillatelse av norske myndigheter for sin virksomhet fordi den er blitt betraktet som vitenskapelig.

Samtidig har Utenriksdepartementet gjort oppmerksom på at fartøyet ikke vil få fornyet sin tillatelse.

Russland på sin side mener Norge ikke har noen spesielle rettigheter utenfor 12 nautiske mil fra land.