Hopp til innhold

Blir angrepet og spyttet på

Arbeidstilsynet har undersøkt forholdene for ansatte i barnevernet.

Denne høste undersøker Arbeidstilsynet forholdene for barnevernsansatte i Nord-Norge. Foreløpig er ikke alle resultatene klare, men i Finnmark viser tilsynet at de ansatte må tåle mye, både på jobb og i fritiden.

- Vi har eksempler på at ansatte blir spyttet på når de er ute i fritiden, at de blir fysisk angrepet i fritiden, at de opplever ubehaglige telefonsamtaler, både rettet mot dem direkte, men også mot barn og partnere, forteller inspektør Marit Brygfjell.

Forventer vold

Det er ofte i situasjoner hvor de ansatte i barnevernet er i kontakt med foreldre at vold og trusselsituasjonene oppstår. Og en av de tingene Arbeidstilsynet har avdekka, er at de ansatte regner med voldssituasjonene.

- De forventer at det er en del av jobben de går inn i. Arbeidsplasser der man jobber med mennesker, er det vanlig med vold og trusler. Man kommer borti folk i vanskelige livssituasjoner som kanskje ikke har den kontrollen over seg selv som man har til vanlig, forteller Brygfjell.

Landsdekkende problem

I løpet av høsten bli gjennomført tilsyn i tilsammen 30 kommuner over hele Nord-Norge.

Leder Randi Reese i Fellesorganisasjonen, som organiserer mange av de ansatte i barnevernet, tror ikke situasjonen i nord skiller seg veldig i fra resten av landet.

- Det vi vet fra undersøkelser vi har gjort selv er at dette er et stort problem i hele landet. Blant våre medlemmer har 4 av 10 blitt utsatt for vold eller trusler om vold, og det er alt for høye tall, forteller hun.

Krever tiltak

Arbeidstilsynet vil nå pålegge de undersøkte kommunene om å prøve å bedre situasjonen for de ansatte i barnevernet. De understreker også viktigheten av å følge opp de som har blitt utsatt for vold.

- De som blir utsatt for vold kan oppleve ganske store konsekvenser både i forhold til helse, følelsesliv, sosialt liv og økonomi. Hvis man for eksempel blir sykemeldt eller uføretrygdet på grunn av dette kan det få ganske store konsekvenser for de ansatte, sier Marit Brygfjell.