Hopp til innhold

Forsinket motorferdsellov

Sterk strid internt i regjeringen gjør at den nye motorferdselloven tidligst kommer neste år.

Politiet på jakt etter motorferdsel i utmark

Politiet på jakt etter motorferdsel i utmark.

Foto: Øyvind A. Haram / NRK

Den nye motorferdselloven blir tidligst lagt frem for Stortinget neste år, selv om det har vært sagt at loven skulle legges frem i løpet av 2008.

Stor uenighet mellom regjeringspartiene er årsaken til at arbeidet med loven tar så lang tid.

Alf Ivar Samuelsen

Alf Ivar Samuelsen (Sp).

Foto: NRK

- Den er såpass sterk at vi ikke får det frem som forespeilet. Og det tyder på at det er betydelig uenighet, sier stortingspolitiker for Senterpartiet fra Nordland, Alf Ivar Samuelsen.

Les: Motorkampen fortsetter

- Bør styres lokalt

Han tror det vil gå lang tid før en ny motorferdsellov vil foreligge.

Årsaken til at ting tar tid er at forslaget til ny lov som Direktoratet for naturforvaltning la frem i fjor sommer har skapt stort engasjement rundt om i Norge.

Forslaget fra direktoratet innebærer klare innskrenkinger i forhold til kjøring med snøskuter i tillegg til at kjøring i vassdrag og bruk av luftfartøy også skal begrenses til et minimum.

- For Senterpartiet sin del er det ikke tvil om at lokalmiljøet sin forvaltning og politiske ledelse er i stand til å ta slike vedtak, som har såpass stor interesse og betydning for lokalsamfunnet, mener Samuelsen.

Inge Ryan

Inge Ryan (SV).

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

les: Lensmann fikk ulovlige dispensasjoner

- Balansegang

Og den andre siden mener selvsagt at staten skal ha mer å si når det kommer til motorferdsel.

- Vi er for lokalt selvstyre, men det sier seg selv at man på noen områder må ha statlig styring. Vi er jo en nasjon og ikke 430 selvstyrte enheter, og da vil det alltid være en balansegang mellom lokalt selvstyre og nasjonale regler, sier Inge Ryan, parlamentarisk leder for Sosialistisk Venstreparti.

Men en ting er de to enige om; verken Ryan eller Samuelsen kan gi noe tidspunkt for når Stortinget kan bli forelagt lovforslaget til behandling.

Les: Skuterbøller i retten