Hopp til innhold

Foreslår tvangsslakting på vidda

Slik håper statsråden å få ned reintallet i Vest-Finnmark.

Reinflokk
Foto: Knut-Sverre Horn

Nå får han støtte fra Stortinget som foreslår tvangslakting og bøtelegging som virkemidler.

Fortsatt er det 20.000 flere rein på Finnmarksvidda enn det som er vedtatt.

Dette til tross for at staten har brukt millioner av kroner for å senke tallet til 64.300 dyr.

Mulighet med ny reindriftslov

Myndighetene har heller ikke igangsatt tvangsslaktning fordi man ikke har hatt lovgrunnlag til det. Men nå varsler statsråd Terje Riis-Johansen straffemuligheter kommer i den nye reindriftsloven.

– Flertallet på Stortinget gir ham støtte i dette, sier medlem i næringskomiteen, Arne L. Haugen og utdyper:

– Vi forventer at den loven har sterke virkemidler og at det er sanksjonsmuligheter for å få gjort noe med antall rein i beiteområder, sier han.

Sanksjonsmuligheter

Da Stortinget i forrige uke behandlet reindriftsavtalen, gikk alle partier opp på talerstolen og sa i fra om at det beiter altfor mange rein på Finnmarksvidda i forhold til det økologiske grunnlaget.

Arbeiderpartiets Arne L. Haugen, som var saksordfører for årets reindriftsavtale i næringskomiteen, sier dette er grunnen til at komiteen varslet at Stortinget er klar for en endring i reindriftsloven. Endringen skal tillate drastiske sanksjonsmuligheter. FrPs Hans Frode Kielland Asmyhr sier nedslakting og bøter kan være slike virkemidler.

– Men Stortinget må diskutere hva slags løsninger som vil være de mest effektive, sier FrP-politikeren.

Flere tiltak

Statsråd Terje Riis-Johansen har uttalt at i lovforslaget, som legges fram i oktober, vil han foreslå sanksjonsbestemmelser. Foreløpig har han ikke skissert hva han legger i det. Men SVs Olav Gunnar Ballo vil knyte igjen pengesekken til reindriftsutøverne hvis de ikke minsker flokkene.

– En nærliggende måte å løse dette på, er jo å stanse utbetalingene dersom de ikke har holdt seg til inngåtte avtaler, sier Ballo.