Hopp til innhold

- Dårlig samordning

Barnevernet i Hammerfest fungerer ikke godt nok, mener fylkeslegen.

Barn
Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Helsetilsynet har gjort undersøkelser om hvordan tiltak for utsatte barn fungerer i fem kommuner i fylket, og fylkeslegen i Finnmark, Karin Straume, mener det stort sett er bra.

Det eneste avviket de fant var i Hammerfest.

- I Hammerfest er tjenester til utsatte barn og unge delt på fem forskjellige sektorer. Det som bekymrer oss litt er at samarbeidet på tvers av disse sektorene ikke er målrettet og systematisk.

- Vi håper at Hammerfest kommune sammen blir enige på ledernivå om å formulere gode målsetninger for hvordan de vil bedre dette samarbeidet fremover.

Viktig med samordning

Tilsynet undersøkte forholdet for utsatte barn og unge i skolepliktig alder. De som ikke bor på institusjon, men sammen med sine biologiske foreldre eller i fosterhjem.

Utsatte barn er definert som barn som har problemer med rusmisbruk, utagering eller tilbaketrekning. Det har behov for samordnet bistand fra barnevernet og helse- og sosialtjenesten.

Det er viktig at de ulike tiltakene samordnes, men dette har ikke helt fungert i Hammerfest - derfor har de fått det som i rapporten kalles avvik, samt en merknad som er en noe mildere reaksjon.

Første gang i Finnmark

Tallet på barnevernsaker har økt i Finnmark de siste årene, Straume håper Tilsynets rapport fører til at flere preventive tiltak iverksettes.

- Vi håper at dette samarbeidet, som vi nå ser kommer bedre og bedre i gang i kommunene, skal gjøre at barn og unge med problemer skal fanges opp tidligere, slik at man får satt i verk tiltak før det blir alvorlige problemer av det.

Tilsynet er landsomfattende, og gjennomføres for første gang i Finnmark i år. Foruten Hammerfest er kommunene Nordkapp, Tana, Vardø og Vadsø undersøkt, uten at det ble funnet avvik der.

Men Vadsø og Vardø fikk en merknad om at samarbeidet bør bedres også der. Også Kautokeino får besøk av Helsetilsynet i september.

- Lettere i små kommuner

Straume sier samarbeidet fungerer bedre i små kommuner med oversiktelige forhold der uformelle kontakter er mer naturlig.

- Det er i hvert fall lettere å få det til i små kommuner. I større kommuner kreves det ofte mer systematiske tilnærminger til for å oppnå det samme.