Hopp til innhold

- Kan ikke felle skadebjørnen

Rovviltnemnda i Troms og Finnmark kan ikke gjøre noe for å stoppe bjørnens herjinger i Østerdalen i Bardu.

Willy Ørnebakk
Foto: Arild Moe

Ei bjørnebinne med unger har drept sau i en sone der det i følge forvaltningsplanen for rovvilt ikke skal være bjørn.

Sauebøndene i området krever felling av bjørnen, men det er lite Rovviltnemnda i Troms og Finnmark kan gjøre, sier leder Willy Ørnebakk.

- For få registrerte ynglinger

- I 2004 gjorde Stortinget et vedtak om at vi skal ha 15 årlige bjørneynglinger i Norge. I dag har man dokumentasjon på tre ynglinger og derfor er det en svært høy terskel for å gjøre noe med denne binna, sier Ørnebakk.

Dette skjønner leder i Troms bondelag, Bjørn Mathisen, lite av.

- Forvaltningen maktesløse

- En forutsetning for at forvaltningsplanen skal kunne fungere og opprettholde tillit mellom forvaltning og næring er at man bruker den for det den er og tar ut skadedyr når de kommer ut av sonen, sier Mathisen.

- Det er et spørsmål om hvor lenge man makter å holde på når man ser buskapen sin bli revet i hjel, samtidig som forvaltningen nærmest sitter maktesløse og ser på.

Mangler folk

Selv om det er registrert få ynglinger av bjørn, er det noe helt annet hvor mange ynglinger som faktisk finnes. Direktoratet for naturforvaltning har ikke nok folk til å finne ut hva den virkelige situasjonen er. Og det handler også om penger.

- Det har vært diskusjoner over lang tid om å få mer penger til statens naturoppsyn, og det er noe man bør klare å få løst, sier Willy Ørnebakk.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark