Hopp til innhold

Vil kutte ut vikarbyråer

Lederen i Finnmark Legeforening frykter for kvaliteten på vikarbyråleger.

Hammerfest Legesenter
Foto: Jon Are Nilsen / NRK

I går ble det kjent at en svensk skandalelege er ansatt som sommervikar ved Hammerfest Legesenter. Legen har vært anmeldt for en rekke forhold, blant annet åtte feilbehandlinger.

B-lag

Leder i Finnmark Legeforening, Pal Ivan, ønsker ikke å kommentere denne saken konkret, men stiller seg kritisk til at kommunen stoler blindt på et vikarbyrå. Han mener bruken av byråene nå bør revurderes.

- Etter mitt syn er det to ting som gjør det litt problematisk å bruke byråer. Det ene er at det er dyrt, det andre er at det er vanskelig å kvalitetssikre slike ting vi snakker om her. I tillegg kommer det at leger og annet personell av og til ender opp hos byråer fordi de har trøbbel med en fast jobb. Det er en kjennsgjerning at slik er det, sier Ivan.

- Bør sjekke bedre

Den svenske skandalelegen fikk vikarjobben på Hammerfest legesenter gjennom et dansk vikarbyrå. Hammerfest kommune stolte på vikarbyrårået og sjekket dermed ikke legens referanser fra tidligere arbeidgivere.

Hadde de gjort det ville han trolig ikke fått jobb, for mannen har en lang liste med alvorlige forhold han er anmeldt for i Sverige. Ivan synes det er dårlig at arbeidgivere ikke sjekker referanser når de ansetter leger.

- Det er arbeidsgiveren som er ansvarlig for å levere tjenestene til pasientene og befolkningen og de har ansvaret for at tjensten er foravarlig. Derfor må de ta seg bryet med å sjekke at autorisasjonen foreligger hos norske helsemyndigheter. De må også ta seg jobben med å sjekke referanser som man gjør i alle andre sammenhenger, sier han.

Jobbet i Kirkenes og Tromsø

Den svenske legen har også tidligere jobbet i Nord-Norge, da han gjennom et svensk vikarbyrå fikk jobb i Tromsø og Kirkenes. Den gangen ble arbeidforholdet avsluttet raskt fordi legen i følge tidligere klinikksjef ved Kikenes sykehus ikke var dyktig nok.

Også fungerende fylkeslege i Finnmark, Bjørn Øygard, er kritisk til ansvarfraskrivelsen ved bruk av vikarbyråer.

- Kommunen har et selvstendig ansvar for å sikre at det personellet de ansetter har de nødvendige kvalifikasjoner. Det kan man ikke delegere til et vikarbyrå, sier han.