Hopp til innhold

P-pillene kan lure deg!

Men ikke på den måten du kanskje tror.

P-pillen Yasmin.
Foto: Heidi Lise Bakke / NRK

Universitetet i Tromsø (UiT) har forsket på attraksjon og infeksjon. Undersøkelsen bygger på evolusjonsbiologisk teori, og fokuserer på seksuell seleksjon, skriver forskning.no

Med andre ord: Hvorfor og hvordan velger vi partnerne våre?

- Vil motstå infeksjoner

Professor Ivar Folstad ved institutt for biologi ved UiT forsker på seksuell seleksjon.

– Det finnes kanskje ikke noe som heter «den eneste rette», men noen er mer rette enn andre, sier han.

Et av de store poengene hans er at mennesker velger hverandre ut i fra vår evne til å motstå infeksjoner. Dette gjør vi ved å velge partnere som har genmateriale som er ulikt vårt eget.

På denne måten utvikler menneskene seg på en uforutsigbar måte, og det blir vanskeligere for virus og bakterier å ta knekken på oss.

For dersom alle mennesker hadde vært like, ville det vært enorme tapstall dersom et virus slo til.

Lukt er viktig

Hos mennesker er det i følge biologien kvinnene som velger mannen, og ikke motsatt. Dette har bakgrunn i at det er kvinnen som bærer fram ungene, og at hun derfor kan unne seg luksusen med å velge partner.

Det er flere faktorer som har innvirkning på hvordan vi velger våre partnere, blant annet finnes det flere studier som viser at lukt spiller en stor rolle.

En undersøkelse viste at for eksempel at jenter foretrakk lukten av gutter med gener som var ulike deres egne gener.

P-pilleproblem

Det er faktisk bare når kvinnen er gravid at hun vil foretrekke menn med gener som er like hennes egne, noe som trolig kommer av at man søker omsorg hos nært beslektede når man er gravid, sier Folstad.

– For kvinner er det derfor ingen fordel å bruke p-piller når de er på jakt etter en partner. I praksis fører nemlig p-pillebruk til at kvinnekroppen tror den er gravid og man kan risikere å ende opp med en partner som har for like gener.

– Når hun har funnet partneren er selvfølgelig p-pillebruk en annen sak, legger biologiprofessoren til.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark