Hopp til innhold

Søppelbjørn skutt

Felt mindre enn 100 meter fra bolighus.

Bjørn
Foto: SNO

En hannbjørn ble skutt ved bygda Vaggetem i øvre Pasvik torsdag kveld. Fellinga skjedde i regi av Statens Naturoppsyn, med hjelp av det kommunale fellingslaget i Sør-Varanger.

Stor bjørnetetthet

Bygda er i norgestoppen når det kommer til bjørnetetthet, og for to år siden opplevde man ei binne med to årsunger som oppholdt seg mye nær bygda.

I fjor var ungene mye å se uten mora, og disse har vært lite sky og har for eksempel spist fra kompost i bygda. Slike bjørner er et kjent fenomen i USA, hvor de kalles «søppelbjørner» og skaper mye utrygghet.

Det er trolig en av disse som nå er felt, en liten hannbjørn på 72 kilo. Den skal ikke ha vært aggressiv.

Bjørn

Bjørnen ble ofte observert i bygda.

Foto: SNO

100 meter fra bolighus

Rovviltansvarlig i SNO i Finnmark, Magne Asheim, sier fellinga gikk smertefritt for seg.

- Fellinga gikk greit, dette er en bjørn som viste liten grad av skyhet og den har vært observert i bygda flere ganger etter 1. mai, hvor den har oppholdt seg mellom og nært hus.

Han sier videre at den har akseptert at folk er i nærheten og at fellinga av bjørnen derfor ble gjennomført på en litt uvanlig måte.

- Vi satte oss bare til å vente på at den skulle komme tilbake til bygda.

Bjørnen ble felt mindre enn 100 meter fra et bolighus.

Skal felle enda en bjørn

Direktoratet for Naturforvaltning har gitt fellingstillatelse på begge de to bjørnene som ofte er sett i bygda. Dermed er det fortsatt én nærgående bjørn på frifot, men den kan nok begynne å telle sine dager.

- Vi har planer om å felle den, men den er ikke observert etter fellinga i går. Vi avventer derfor til den dukker opp igjen, sier Asheim.

Det er bare noen dager igjen før fellingstillatelsen går ut på dato, men Asheim mener det ikke vil være noe problem å få ny fellingstillatelse dersom bjørnen ikke skulle dukke opp før fristen går ut.