Hopp til innhold

Innavlet jerv i nord

Naturvernforbundet frykter utryddelse av bestanden.

Jerv
Foto: BBC

Jervestammen i Finnmark og Troms er betydelig mindre enn antatt. Dette viser ny forskning fra Norsk Institutt for naturforskning.

DNA-undersøkelser viser at stammen i Finnmark er så liten at rovdyrene utsettes for innavl. Samtidig er jervejakta nå på sitt mest intense.

- Håper myndighetene gjør rett

Olaf Opgårs fryseboks inneholder allerede to av vinterens jakttrofeer; to jerv skutt i Troms og Finnmark.

Som ivrig jervejeger i begge fylker, kan han ta av ei jaktkvote på i alt 32 dyr. Han vil ha en levedyktig jervestamme i nord, og håper at norske rovviltmyndigheter vet hva de gjør.

- Personlig syns jeg 32 er mange dyr, men jeg har ikke noe grunnlag for å si at det er feil. Jeg håper at myndighetene har rett i det de går ut med, sier Opgård.

Betydelig færre

Men ny forskning fra Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) tyder på at jervestammen i Finnmark og Troms er svært utsatt.

DNA-prøver fra jerve-ekskrementer viser at det her er betydelig færre jerv enn antatt. Faktisk er det så få dyr i Finnmark at stammen er genetisk trua.

- Vi har påvist flere tilfeller av innavl, det vil si parring mellom beslektede individer. En stor andel av jervene i Finnmark synes i være nært i slekt med hverandre, sier Øystein Flagstad ved NINA.

De nye resultatene viser at jervestammen i de to nordligste fylkene bare består av 54 individ. Dette er over 30 prosent færre enn dagens offisielle tall.

Frykter utryddelse

Nå frykter naturvernforbundet at innavl og høyt jakttrykk kan utrydde jerven i nord.

- Vis de nye tallene er mer troverdige i forhold til den faktiske bestanden, så vil jeg si at å felle 32 av 54 dyr nærmest er å betrakte som en utryddelse av bestanden, sier rovviltkontakt i Naturvernforbundet i Finnmark, Magne Klingsheim.

Se også: Frykter innavl