Hopp til innhold

– Ikke viktig med ulv i Finnmark

Ulvene som herjer i reinflokkene i Finnmark er ikke spesielt viktige for den norsk-svenske ulvestammen.

Ulv
Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Det mener to av Skandinavias fremste ulveforskere.

Reindriftas krav om ulvejakt i Finnmark blir likevel møtt med protester fra Miljøvernforbundet.

 

Truet av innavl

Forbundet mener ulven må få vandre fritt gjennom fylket, fordi ulvestammen i Sør-Skandinavia er truet av innavl og trenger friskt blod.

– Ulven vandrer til tider sørover til Østlandet og Sverige. Det er viktig at de får anledning til å tilføre nytt genetisk materiale til bestanden sørpå, sier politisk nestleder Ørjan Holm i Miljøvernforbundet.

Han protesterer mot at ulven som våger seg inn i Finnmark skal skytes.

Ingen ulvesone

Kravet om jakt kommer etter at ulveskadene ble firedoblet i fjor i forhold til året før. Fortsatt var det bare 239 rein som ble erstattet som antatt drept av ulven. Men tallet er høyt nok til at leder Nils Henrik Sara i Norske Reindriftssamers Landsforbund krever intensiv jakt.

– Det er jo sagt fra statlige myndigheter at ulven ikke skal yngle i Finnmark. Nå håper vi den blir utryddet så fort som mulig fra de områdene den ikke har ynglingsrett, sier Sara.

Ubetydelig

Og de fremste ulveforskerne i Skandinavia støtter ikke Miljøvernforbundet – i alle fall ikke mer enn halvveis. De slår riktignok fast at det trengs friske gener til den norsk-svenske bestanden:

– Vi har en svært kraftig innavl i den sydskandinaviske bestanden, så vi har et stort behov for nye ulver østfra, fra Finland og Russland, sier Olof Liberg, leder for det skandinaviske ulveprosjektet.

Men forskerne har ingen resultater som tilsier at ulven i Finnmark er særlig viktig.

Førsteamanuensis Petter Wabakken mener det er teoretisk mulig, men likevel lite sannsynlig at ulven i sør kan få friskt blod via Finnmark. Og hans svenske forskerkollega er like klar:

– Av de ulvene som kommer fra Finland og Russland, som vi altså har behov for i sør, er det de som har havnet i Finnmark som har minst sannsynlighet for å vende sørover. Finnmark er litt offside, sier Liberg.

Bedøves og flyttes

Men uansett hvor ulven har tenkt seg videre: Ørjan Holm synes ikke et våpen er det rette verktøyet.

– I ytterste konsekvens kan man rett og slett bedøve ulven og frakte den sørover. Vi kommer ikke til å akseptere at den bare skal skytes, sier Holm.