Hopp til innhold

Reindrifta vil ha intensiv ulvejakt

Fire ganger så mange rein ble tatt av ulv i fjor i forhold til året før.

Ulv
Foto: Løchen, Per / SCANPIX

I driftsåret 2006/2007 ble 239 rein drept av ulven, mot 63 året før.

-Invasjon

Leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund, Nils Henrik Sara, sier det nærmest var en ulveinvasjon i fylket i fjor:

- I Finnmark var det en invasjon av ulv i fjor, tidlig på høsten. Og når det var ulv her på det meste i fjor høst og forvinteren, så tok den selvfølgelig mange rein. Og det gjenspeiler seg da i dyretapstallene.

Ulv over hele Finnmark

Sara vet ikke hvor ulven, som vandrer over svært store områder, kommer fra. De første observasjonene av ulven i fjor ble gjort i østfylket.

- Den har vandret over hele Finnmark, men ble først observert i østfylket. Etter hvert er den observert lenger og lenger vest. De siste udokumenterte observasjoner sier at den nå finnes helt ned til kystområdene.

- Håper den blir utryddet

Reindriftas gamle fiende, ulven, har vært ganske lenge fraværende i Finnmark. Det er bare rein den tok i fjor, ingen sau. Men nå vil Sara ha en effektiv ulvejakt for å få den bort.

- Det er jo sagt fra høyeste hold at ulven ikke skal yngle i Finnmark. Så vi håper den skal bli utryddet så fort som mulig i de områder den ikke har ynglingsrett. Og jeg har stor tro på at det blir iverksatt effektiv jakt på ulv sånn at den ikke får etablere seg i disse områdene.