Maten i nord er nitrist, sier hun, og krever fisk på bordet.
– Hvis man er på gourmetreise i Nord-Norge, skal man virkelig ha flaks for å få innfridd forventningene, sa Pedersen i et foredrag på NHOs reiselivskonferanse i Oslo onsdag, der representanter for nordnorsk reiseliv var samlet.
Pizza og biffsnadder
Hun mener det er et paradoks at Norge er kjent for fisk, mens menyene er fulle av pizza og biffsnadder.
– Det skaper forventninger blant de millioner av turister som besøker landet vårt. Når de kommer hjem, vil de helst ha en matopplevelse å fortelle om. Men turistene er skuffet over maten de får servert, sa hun.
Sjømatnæringen og reiselivsnæringen har sviktet, sier hun til Nordlys.
– Fra myndighetenes side skal vi nå legge forholdene bedre til rette. Jeg har bedt Fiskeridirektoratet starte et arbeid som skal føre til et smidigere regelverk. I dag er hygiene- og kontrollregelverk i for stor grad til hinder for at lokale fiskeprodusenter kan selge sjømat direkte til reiselivsaktører i området, sier Pedersen.
Hun mener sjømat- og reiselivsnæringen må lære av et land som Italia, der man er stolt over fisk som lokal råvare.
(©NTB)