Hopp til innhold

Vil selge hasj på polet

AUF-medlemmer i Hammerfest med kontroversielt forslag.

Cannabis
Foto: ERIC RISBERG / AP

AUF-medlemmer i Hammerfest vil ha hasjutsalg på polet, og mener det vil hindre rekruttering til sterkere stoffer, melder Finnmark Dagblad.

- Jeg tror at veldig mange som røyker hasj kommer til å trekke seg helt unna de kriminelle miljøene som pusher narkotika, og at terskelen for å bli tilbudt og prøve amfetamin og andre harde stoffer vil bli langt høyere enn i dag, sier AUF-medlem, Freddy Pedersen, til Finnmark Dagblad.

- Må være statlig styrt

Til Finnmark Dagblad forteller han at han er leder i AUF Hammerfest, og at det ble avholdt årsmøte fredag, hvor forslaget ble vedtatt.

Pedersen har 17 andre ungdommer bak seg om forslaget, både tidligere rusmisbrukere og helt vanlig ungdom.

- Dette må selvsagt være styrt av staten. For eksempel med et eget utsalg på Vinmonopolet, sier Pedersen til Finnmark Dagblad.

Nødvendig med legalisering

Samtidig som de vil legalisere hasj, vil også ungdommene ha et diskotek i byen.

- Vi mener at legalisering av hasj og et diskotek er helt nødvendig for å få ned volden, og rekruttering av narkomane. I dag er det som oftest på hjemmefester at disse situasjonene oppstår. På denne måten får vi også et skille mellom 18-19 åringer og 13-14 åringer, mener Pedersen.

Pedersen er forberedt på å møte kraftig motstand for innspillet sitt i debatten om rusmisbruk i Hammerfest, men han er klar på at dette er en viktig debatt.

– Jeg tror at veldig mange som røyker hasj kommer til å trekke seg helt unna de kriminelle miljøene som pusher narkotika, og at terskelen for å bli tilbudt og prøve amfetamin og andre harde stoffer vil bli langt høyere enn i dag.

Springbrett

Pedersen vil ikke være med på at hasj er et springbrett til sterkere stoffer, men mener at miljøet man må inn i for å skaffe seg hasj er problemet.

- Springbrettet er det miljøet du kommer inn i. For i dag støtter du miljøene som selger harde stoffer ved å kjøpe hasj, og ikke minst må du oppsøke de. Sier du at hasj er et springbrett, så vil jeg hevde at alkohol er et enda større springbrett, sier Peder.

AUF-ungdommene i Hammerfest mener dessuten at hasj er utbredt i alle samfunnslag, selv om ingen snakker høyt om det.Og de viser til at her finner du politikere, forretningsmenn og andre besteborgere, som i skjul indirekte er med på å finansiere narkotikatrafikk og dermed også innførsel av tyngre stoffer, skriver Finnmark Dagblad.

Reflekterer ikke AUF

Lars Mattis Hanssen, politisk rådgiver AUF sentralt, sier at Freddy Pedersen ikke er leder i AUF Hammerfest, og at møtet som ble avholdt fredag ikke var et lovlig årsmøte.

- Det er ingen aktivitet i AUF Hammerfest, og Pedersen er ikke leder av lokallaget. Uttalelsene han kommer med er som AUF-medlem, men ikke som leder, sier Hanssen.

Han er kjent med at en del AUF-meldemmer i Hammerfest ønsker legalisering av hasj.

- Men dette er ikke noe som reflekterer AUFs syn, påpeker Hanssen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark