Hopp til innhold

Lettere å møte bjørn

Risikoen for å treffe på bjørn i marka øker. Bestanden vokser.

Bjørner
Foto: PER LØCHEN / Scanpix

I Sverige er det nå registrert over 2.500 bjørner. Det betyr at flere bamser vandrer vestover til Norge.

Morten Kjørstad i Direktoratet for Naturforvaltning er sikker i sin sak:
-  Muligheten for å møte et av verdens største rovdyr når vi går tur i skogen vil øke i åra som kommer.

Stor bestand

Da Sverige for få år siden tok i bruk DNA-analyse for å slå fast størrelsen på bjørnebestanden, viste det seg at det fantes langt flere bjørner enn hva man tidligere trodde.

Mer enn to og et halvt tusen individer rusler rundt i de svenske skogene. I høst skal det fellles rekordmange. 184 dyr skal skytes.

Øker tross felling

Men det betyr ikke at bjørnebestanden i Sverige vil bli mindre, tror Kjørstad.

- Tvert i mot. det er så mye bjørn i Sverige at en felling på 184 dyr likevel vil bety en økning av bestanden hos våre naboer.
En stor bjørnebestand innebærer utvandring. Først og fremst av unge hannbjørner som leiter etter egne jaktmarker. 

Bra for Norge

Bjørnen Rugg
Foto: PER LØCHEN / Scanpix

Norske myndigheter ønsker mer bjørn i Norge. Men bjørnen får ikke lov til å etablere seg hvor som helst i landet. I dag er det bjørn i Hedmark, i Lierne i Nord Trøndelag samt indre Troms, Anarjokka i Karasjok og i Pasvik. Lenger vest enn det får ikke bamsen slå seg ned.

- Hvis det viser seg at vi får bjørn lenger ut mot kysten, blir det nok aktuelt å sette inn tiltak, tror Morten Kjørstad. 

Liten risiko

Sjøl om bare to mennesker er drept av bjørn i Norge og Sverige de siste 100 år er vi skeptisek til å møte bamsen ansikt til ansikt. Morten Kjørstad synes ikke vi skal bekymre oss.

-Vi må huske at bamsen vanligvis oppdager oss lenge før vi ser den. Bjørn er redd for mennesker og vil nok flykte, sier han.