Hopp til innhold

Får skyte fredelig bjørn

Sauebøndene i Finnmark har fått fellingsløyve, selv om bjørnen ikke har tatt så mye som en ulldott. Se video av bjørnen her!

Bjørn i Varangerbotn
Foto: Tove Jakola

Bjørnen som tuslet rundt på et gårdstun i Nesseby i helgen, lever farlig. Kort tid etter at bjørnen ble observert lørdag kveld , fikk sauebøndene i området fellingstillatelse.

Etter to år med store tap, likte de ikke tanken på at bjørnen også i år skulle ferdes i områder der 800 sauer og lam går på beite.

 

Harald Muladal

Harald Muladal

Foto: NRK

 Sauene går først

Og hos fylkesmannen fikk de medhold.

– I dette området er det beitedyr som skal prioriteres framfor rovdyr, sier fagleder Harald Muladal hos Fylkesmannens miljøvernavdeling.

– Det har vært bjørn i området de to foregående årene. Skadepotensialet er stort, og vi gir tillatelsen for å forebygge skade, sier Muladal.

Klager på vedtaket

Men den begrunnelsen kjøper ikke Naturvernforbundet i Finnmark.

De har klaget på fellingstillatelsen, fordi det ikke er dokumentert at bjørnen har gjort noen skade.

«Å felle en tilfeldig gressende bjørn som en potensiell skadevolder vil ikke ha noen skadeforebyggende effekt slik vi ser det. Med bjørnebestand både i Pasvik, Anarjokka og Reisa og fellesbestand med Finland må bjørnen kunne bevege seg imellom uten at skadefellingsparagrafen kommer til anvendelse,» skriver Magne Klingsheim og Dag Elgvin i Naturvernforbundet i sin klage.

Gode sjanser

Men selv om det er gitt fellingstillatelse, er det ikke sagt at noen greier å felle bjørnen.

– Det er ikke mye kunnskap blant folk lenger når det gjelder jakt på rovdyr. Jeg tror bjørnen har veldig gode sjanser for å klare seg, sier Muladal.

  Video av bjørnen