Hopp til innhold

Travel fjellrev

Storstilt spionering viser at de trives på Varangerhalvøya.

Fjellrev
Foto: Statskog / SCANPIX

Et omfattende forskningprosjekt som skal kartlegge den sjeldne fjellreven på Varangerhalvøya viser at det ikke har vært så høy aktivitet i bestanden på lenge.

I Finnmark kan Fylkesmannens miljøvernavdeling gledesstrålende fortelle at fotoboksene avslører ivrige fjellrever som spiser villig på åtene. Et stort antall fotobokser sørger for at dyrene knipser seg selv mens de er i området.

 

Fjellrevpar på Varangerhalvøya
Foto: Automatisk fotoboks eid av UiT

Etter knapt to uker med fotografering fra fotoboksene på Varangerhalvøya har Fjellrevprosjektet passert 130 bilder av fjellrev, flere av par. Samtidig er det tatt kun et tyvetalls bilder av rødrev på åtene foran fotoboksene. Dette er et fullstendig omsnudd bilde i forhold til vinteren 2006, skriver Fylkesmannens miljøvernavdeling.

 

Jerv og ravn side om side, rødrev bak.
Foto: Automatisk fotoboks eid av UiT

 

Godt med smågnagere

Foreløpig ser 2007 også ut til å kunne bli et svært godt smågnagerår. Også i 2006 så det lovende ut, men da kollapset bestandene utpå vårparten. Sporing av fjellreven i år viser at den stadig vekk tar lemen/smågnagere under snøen, og det er stor aktivitet av lemen rundt hytter og delvis oppå snøen rundt omkring i fjellet. Dette er svært lovende for fjellreven, som er tilpasset store svingninger i smågnagerbestandene ved at den da produserer et høyt antall hvalper. Dersom smågnagerbestandene ikke kollapser, kan 2007 gi en markert økning av fjellrevbestanden på Varangerhalvøya.

 

 (kilde: Fylkesmannen i Finnmark)