Hopp til innhold

Mot høgskole i Kirkenes

Høgskolen i Finnmark oppretter fast studietilbud i Kirkenes. Håper det kan bli starten på ny høgskole.

Et nytt internasjonalt studietilbud er en del av nordområdesatsinga til Høgskolen.

Rektor Sonni Olsen sier de har valgt Kirkenes på grunn av den høye russlandskompetansen der.

Lavere grad

Skolen skal hete Barents International School, og den første satsinga er et laveregradstudium. Bachelorgraden skal hete Border Business, eller grenseforretninger på norsk.

– Det vil være et studium som har elementer fra økonomi, fra reiseliv, og fra entreprenørskap, og det hele vil ha et nordområdefokus. Dette er med andre ord veldig nyttig kompetanse for folk innen både næringsliv og forvaltning i nordområdene, sier Sonni Olsen.

Vil ha russere

Høgskolen vil trekke på den kompetansen som allerede ligger i Barentssekretariatet og det nyetablerte Barentsinstituttet. Det nye studiet er internasjonalt også i forhold til hvilke elever de ønsker seg:

– Vi ønsker oss studenter fra regionen, og i tillegg vil vi prøve å få inn studenter fra Russland og Finland, sier Olsen.

– Vi vil også markedsføre disse studiene internasjonalt, fordi vi tror den kompetansen vi har opparbeidet oss her i grenseområdet i nord har internasjonal interesse, legger hun til.

Positiv ordfører 

Ordfører i Sør-Varanger kommune, Tone Hatle, ønsker det nye studietilbudet hjertelig velkommen til Kirkenes.

– Ja, jeg synes dette er kjempeflott. Det er en god begynnelse på det som vi har arbeidet for en stund, nemlig et permanent høyere utdanningstilbud i Kirkenes.

– Hva med det internasjonale tilsnittet?

– Det passer jo veldig godt inn i Sør-Varanger. Vi ligger nært Russland, og vi har allerede mange miljøer med høy kompetanse på Russland, sier ordfører Tone Hatle.