Hopp til innhold

Taper erstatning

Reineiere oppgav at det ble født flere kalver enn det fins simler - nå nektes de rovvilterstatning.

 

Rein
Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

30 driftsenheter i Finnmark rapportere ifjor at reinsimlene fødte mer enn en kalv. Noe som er uhyre sjeldent.

 

 

Fikk avslag

Nå straffes de av Fylkesmannen i Finnmark, som nekter å betale ut rovvilterstatning for kalver. Det sier rovviltkonsulent Paul. A. Nilsen.

 

– Det som vi har gjort er å gi dem en avslag på søknaden for erstatning for kalv. De har ikke fått noen penger for kalven som de mener er tatt av rovvilt, sier han.

Det er ekstremt sjeldent at en simle får mer enn en kalv på våren. Men veldig mange reineiere meldte ifra noe helt annet ifjor. Totalt 30 driftsenheter, som har flere reineiere knyttet til hver enhet, meldte om kalveprosent over 100 prosent.

– Det var noen diftsenheter som hadde oppgitt en kalveprosent på både 150 og 160 prosent. Og da sperret vi øynene opp, sier Nilsen.

Kan ha skjedd før

 

Fylkesmannen har derfor ikke gitt disse erstatning og ifølge rovviltkonsulenten har de holdt igjen et millionbeløp. Grunnen til at dette ble oppdaget var fordi fylkesmannen selv gikk igjennom tallene. Derfor avviser ikke Nilsen at dette kan ha skjedd før.

– Vi har ikke gått så grundig igjennom tallmatrialet tidligere, på grunn av at reindriftsforvaltningen har levert oss tall direkte, på et kalvetap de har beregnet. Men i år har vi vært nødt til å gjøre alle de beregningene selv, og da har disse tallene dukket opp, forteller Nilsen.

Han har selv snakket med reineierne og har fått mange ulike forklaringer på hvorfor kalvene har blitt født uten at simlene fins.

– Jeg vil ikke gå ut med noen konkrete historier, men det har vært både gode og mindre gode bortforklaringer på hvorfor det skulle være så mye kalv, sier han.