Hopp til innhold

Reineierne blir ikke trodd

Myndighetene tror ikke på reineiere i Finnmark som mener at rovdyr tok 45.000 rein ifjor. Derfor vil de kun erstatte 6000 dyr.

 

Reinsdyr
Foto: Statens Naturoppsyn

Reineiere i Finnmark stemples som løgnere fordi de mener rovdyra tok omlag 45 tusen rein ifjor.

 

Mistenkeliggjør reineierne

Fylkesmannen i Finnmark vil kun erstatte 6000 tusen dyr. Leder i reinbeitedistriktet på Nordkynnhalvøya/Vestre Tana, Nancy Porsanger, sier dette om mistenkeliggjøringa.

– Det er ikke godt å bli mistenkeliggjort år etter år, sier Nancy Porsanger.

Hvordan gikk det med rovdyrstapene deres, og erstatningsutbetalingene deres i 2006?

– For 2006 så sitter halve distriktet igjen med en følelse av at dette er noe de har gjort med terningkast, rett og slett. Fire av 10 driftsenheter som jeg vet om har i hvertfall anket utbetalingene fra i 2006, sier Porsanger.

Får støtte av bøndene

Hvor mange rovdyr fins det i Finnmark og hvor mange dyr tas det? Det er alltid den store konflikten mellom fylkesmannen og de omlag 400 reineierne i fylket. Spriket er på nesten 40.000 kadaver, som fylkesmannen ikke vil erstatte. Reineierne får nå uventet støtte fra sauenæringa. Leder i Finnmark Bonde- og småbrukarlag, Gunnar Johnsen.

– Jeg vil jo være med å forsvare det tallet på vegne av reindrifta, det synes jeg ikke høres noe stygt ut i det store og det hele. Når man vet at småfenæringa i Finnmark, som bruker utmarka bare i 80-90 dager hvert år, taper mellom 3500 og 4500 dyr, så vil det jo være helt naturlig at reindrifta taper mer i løpet av et helt år.

Fagleder hos Fylkesmannen i Finnmark, Harald Muladal, sier reineierne har dokumentert kun 415 rein.

– Når dokumentasjonen er veldig lav, som i Finnmark. Der det er dokumentert litt over 400 rein som er tatt av rovdyr, så blir og erstatningen lavere av den grunn.