Hopp til innhold

– Asteoroiden kommer ikke alene

Meteoroittregnet som traff Russland i torsdag kveld tyder på at asteoroiden 2012 DA14 som passerer jorden fredag kveld ikke kommer alene.

Asteroid 2012 DA14

Nasa har laget en grafisk illustrasjon av asteroide 2012 DA14. – Den kommer ikke alene, sier Steinar Thorvaldsen i Tromsø Astronomiforening.

Foto: HO, illustrasjon / Afp

Ifølge Steinar Thorvaldsen i Tromsø Astronomiforening er det ikke stor fare for at vi her i Norge skal oppleve noe lignende som det som skjedde i Russland natt til fredag, når asteroiden 2012 DA14 passerer jorda fredag kveld.

Ifølge russiske myndigheter er flere enn 400 mennesker skadet etter at en meteoritt falt ned nær Uralfjellene i Russland.

– Asteroiden kommer ikke alene

– Dette kan tyde på at asteroiden som passerer i kveld ikke kommer alene, men det er veldig sjelden at sånt skjer, jeg har aldri hørt om at folk har blitt skadd av meteoritter før, sier Thorvaldsen.

Fredag kveld vil 2012 DA14 passere jorda på nært hold. Asteroiden er 65 meter lang, og like stor som et svømmebasseng.

2012 DA14 vil være nærmest jorda rund 20.25 fredag kveld, og da blir den det objektet som har vært nærmest jorda vår noen gang.

– Ikke sikkert vi får se den

I Tromsø Astronomiforening gleder de seg over at asteroiden tar turen forbi oss bare 27.000 kilometer unna.

– Den kommer veldig nært, og den er nærmere enn kommunikasjonssatellittene i såkalt geostasjonær bane. Den vil bevege seg raskt, så vi er spent på om vi klarer å se den, sier Steinar Thorvaldsen i Tromsø Astronomiforening når han gjester morrasendinga på NRK P1 fredag.

– Vi har utstyret i orden, så det blir spennende å se om vi klarer å se den, og legger til at det for dem som bor i Tromsø er størst sjanse for å se asteroiden mot øst over Tromsdalen, sier han

– En skitten snøball

Det kan være vanskelig å holde styr på alle de forskjellige fenomenene som svever rundt i verdensrommet. Thorvaldsen forteller at forskjellen på en asteroide og en komet er stor.

– En asteroide er egentlig en liten planet, og den har en fast masse. Den er en steinblokk. En komet er mer som en skitten snøball, som fordamper når den kommer nærmere sola. Det er derfor kometer får en hale etter seg, sier Torvalsen.

– Meiet ned kjempestort skogsområde

Hvis uhellet var ute og asteroiden hadde truffet jorda, ville den utløst en eksplosjon som hadde vært litt større enn den som inntraff i Tunguska i Sibir 30. juni 1908. Da ble 2.200 kvadratkilometer skog fullstendig rasert.

Da var det sannsynligvis et stort meteoritt- eller kometfragment som eksploderte i en høyde av 5 til 10 km over bakken.

– Et norsk team var der og forsket på det som skjedde, men man kunne ikke finne noe nedslagskrater, så derfor regner man med at den har eksplodert over bakken, sier Thorvaldsen som forteller at den gangen, for nesten hundre år siden, kunne man sitte i Oslo og lure på hva som foregikk.

– Ikke fare for krasjlanding

– Datidens kommunikasjon fungerte jo ikke slik som i dag, så når man så lysglimt både i Oslo og London, lurte man jo veldig på hva det var.

Det er for øvrig ikke fare for at asteroiden som passerer jorda fredag kveld kommer så nært at det er fare for en krasjlanding.

– Denne distansen er et godt stykke unna både Jorda og lave satellitter som overvåker Jorda, deriblant Den internasjonale romstasjonen, skriver den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA på sine hjemmesider.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark