Hopp til innhold

Ny stans ved atomkraftverket

Ny stans ved atomkraftverket på Kola.

Kola Atomkraftverk

Den eldste av reaktorene ved atomkraftverket på Kola i Nordvest-Russland har blitt stanset tre ganger i løpet av de siste tre månedene.

Foto: Ole Magnus Rapp / Scanpix

Ved 02.30 tiden russisk tid ble reaktor nummer en ved atomkraftverket på Kola i Nordvest-Russland stanset.

Ingar Amundsen

Seksjonsleder for internasjonal atomsikkerhet i Statens strålevern, Ingar Amundsen.

Foto: Statens strålevern

Reaktoren ble stanset etter at et automatisk beskyttelsessystem slo inn, skriver ledelsen ved kraftverket i en pressemelding.

Reaktoren var i drift igjen i morgentimene, og det skal ikke være registrert økt strålingsnivå skriver de videre i pressemeldingen. Det samme bekreftes fra norske strålevernmyndigheter.

– Vi har ikke registrert noe unormalt, sier seksjonsleder for internasjonal atomsikkerhet i Statens strålevern, Ingar Amundsen.

Bygget i 1973

Reaktor nummer en ble bygget i 1973 og er den eldste ved atomkraftverket. Det har vært tre driftsstopp de siste tre månedene.

– Nå igjen? spør daglig leder i Bellona Nils Bøhmer når NRK ringer.

Nils Bøhmer

Daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer

Foto: Henrik Bøe / NRK

Han synes det er bra at nødstanssystemene fungerer, men frykter det kan skje en alvorlig ulykke ved det aldrende anlegget.

– Det er ikke nødvendigvis farlig at den stopper, men det viser at det er utfordringer ved å drive et såpass gammelt anlegg.

– Bør stenges etter 2018

Reaktoren skal etter planen stenges i 2018, men siden levetiden til reaktoren allerede har vært utvidet, frykter Bøhmer at levetiden vil bli ytterligere utvidet.

– Akkurat det er lite betryggende, jeg frykter at det en gang vil det skje noe mer alvorlig enn nødstopp. Hvis det først skjer noe der, så er det stor fare for utslipp, og det er kort vei over til Norge.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark