Hopp til innhold

Sjekker drikkevann i Hammerfest etter at gravemaskin gikk gjennom isen

Onsdag morgen tas det prøver for å finne ut om drikkevannet i Hammerfest er forurenset.

gravemaskin forside
Foto: Allan Klo / NRK

Det var tirsdag at en gravemaskin gikk gjennom isen i Inntaksdammen – vannet som også er Hammerfest sin drikkevannskilde.

– Hammerfest Energi driver med opprenskningsarbeid i inntaket til deres vannturbin, så i forbindelse med det arbeidet var det en beltegravemaskin som gikk gjennom isen. Maskinen ligger et par meter utenfor vannkanten, under isen, og bare beltet på maskinen er synlig, sier rådmann Hammerfest kommune, Leif Vidar Olsen.

Kommunen arbeider nå med å få fjernet gravemaskinen.

Vurderer forurensningsfare

Brannvesenet har i dag vært på stedet og sjekket om det er noe olje å se på overflaten.

– Olje vil jo flyte opp. Det er ikke registrert noe olje. Så vidt jeg vet så er systemene på disse maskinene tette, så det skal ikke være noe lekkasjemuligheter, sier Olsen.

– Disse prøvene vil bare vise om det er bakterier i vannet, det vil jo ikke vise oljerester. Fordi vanninntaket vårt ligger flere meter under vannoverflaten, oljen flyter opp, og vanninntaket er rundt 100 meter unna der gravemaskinen ligger, så er det mest sannsynlig ikke noe forurensing i drikkevannet vårt, sier Olsen.

Gravemaskin Hammerfest

Forurensningsfaren vurderes i dag

Foto: Allan Klo / NRK

Det er også tatt vannprøver som ikke avslører synlige oljerester på vannoverflata.

– Likevel skal det tas nye prøver etter at gravemaskinen er tatt opp. Det sier Arild Johansen. Han er leder for forebyggelse avdeling ved Brann- og redningstjenesten i Hammerfest.

Han understreker at kommunen likevel må være helt sikre.

– Det mest nærliggende å vurdere er om det er oljerester i vannet. Mattilsynet har vært på stedet, og vil hjelpe oss med den vurderingen. Jeg regner med at vi etter klokka tolv har mer info fra Fagansvarlig på vann i kommunen, som har vært med Mattilsynet på stedet.

– Hva gjør dere med gravemaskinen nå?

– Jeg har fått melding fra Hammerfest Energi om at det skal kjøres opp bergingsbiler, som skal trekke opp denne maskinen. Det ser ut til å være en forholdsvis liten gravemaskin som er gått gjennom isen, så det skal være mulig å få den opp på en enkel måte ved å dra den opp på land, sier Olsen.