Hopp til innhold

– Barentssamarbeidet et hinder

– Det norske fokuset på barentssamarbeidet hindrer andre deler av Norge i å samarbeide med Russland, hevder seniorforsker Indra Øverland i Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Indra Øverland, forsker i NUPI

– MURMANSK IKKE ALL VERDEN: Forsker Indra Øverland mener at norske bedrifter heller bør satse i Moskva og St. Petersburg.

Foto: Gunnar Sakshaug

Norge har siden barentssamarbeidet ble opprettet i 1993 lagt mye energi, prestisje og penger i samarbeidet.

Nå hevder seniorforsker Indra Øverland i NUPI at satsingen hindrer Sør-Norge i å samarbeide med andre deler av Russland.

– Russland mer enn Murmansk og omegn

– Man glemmer litt at det fins andre deler av Norge, og ikke minst at Russland er verdens største land, som har mange andre deler, sier Øverland.

I følge forskeren har dette ført til at norske bedrifter ikke har valgt de beste områdene i Russland.

– Det gjør at norske bedrifter, for eksempel, som ønsker å etablere seg i Russland, drar til Murmansk. Der det fins veldig lite tilgjengelig arbeidskraft, og Murmansk er egentlig ikke nødvendigvis det mest attraktive stedet i Russland å etablere seg, sier Øverland.

– Ikke noe problem

Tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg, som har fått æren for å stå bak barentssamarbeidet, er ikke enig i kritikken.

Han mener at det ikke er noe i veien for at andre deler av landet kan gjøre det samme som man gjør i Barentsregionen.

– Det er helt klart at det ikke på noen måte skulle være noe problem for andre deler av Norge å innlede samarbeid med Russland, sier Stoltenberg.

For mens forsker Øverland hevder at norske bedrifter heller burde ha etablert seg i St. Petersburg og Moskva, har ikke Stoltenberg noen tro på at barentssamarbeidet er et hinder.

– Jeg tror ikke en sunnmøring vil føle seg knekket av at vi har et barentssamarbeid i nord, hvis hun eller han vil få til noe i Vest-Norge, sier den tidligere utenriksministeren.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark